<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161427" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето'о изгони 7...

Родният футбол с над 10 милиона печалба от трансфери за година

27 Януари 2023
0 97

Родният футбол с над 10 милиона печалба от трансфери за година. Това стана ясно след като излезе годишния доклад на световната футболна централа FIFA. През изминалите дванадесет месеца в България са направени 216 входящи и 156 изходящи трансфера. Документът се позовава на официалните доклади и обхваща цялата сума около привличането на даден играч.

Родният футбол с над 10 милиона печалба от трансфери за година
Снимка: FIFA Global Trasfers Report

Според въпросния документ в българския футбол са направени изходящи сделки на обща стойност 25,9 милиона щатски долара. В също време тимовете от двете ни професионални групи са дали за своите нови попълнения общо около 14 милиона долара. В родния елит станахме свидетели на няколко гръмки трансфера на седемцифрени стойности.

Един от тях бе отпътуването на бившия футболист на “ЦСКА-София” Жорди Кайседо. Клубната хазна на “армейците” прибра 2,5 милиона евро по трансфера. Сходна бе и сумата, която “Лудогорец” успя да договори, за да се раздели с Алекс Сантана.

Два български тима отказали 100-милионното бижу на “Челси”

На Балканския полуостров има и държави с далеч по-солидна печалба. Такава е западната ни съседка Сърбия, която излиза отгоре с 30,8 милион долара. Сърбите и хърватите постигат това, заради разчитането на местното производство. Те не купуват много чужденци – само 10,8 милиона са дадени за входящи трансфери.

Световен лидер е английската Висша лига. На острова са похарчили 2,2 милиарда за футболисти, а печалбата им е едва 600 милиона. Италианската Серия А следва с 672 милиона разходи за играчи, а Ла Лига е трета с 597 милиона.

Родният футбол с над 10 милиона печалба от трансфери за година

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции