<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161694" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой трябва да...

Хартията за изборите е осигурена, гарантират от ЦИК

29 Януари 2023
0 81

Хартията за изборите е осигурена, гарантират от ЦИК.

В около 1/3 от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите. Това каза пред БНР председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

“Първо трябва да бъде издаден указ на президента за насрочване на изборите. След това очакваме неговия указ, с който той ще определи наименованията и границите на изборните райони, въз основа на което трябва да вземем нашето решение за броя на мандатите по изборни райони”, обясни Нейкова.

Хартията за изборите е осигурена, гарантират от ЦИК
Снимка: БулФото

Броят на мандатите по изборни райони ще бъдат съобразени с няколко неща. На първо място това е разпоредбата на Изборния кодекс, която остана непроменена. Според нея в един изборен район не може да има по-малко от четири мандата.

Президентът обяви датата на изборите (видео)

„Въз основа на данните на Националния статистически институт след последното преброяване на населението ще определим броя на мандатите за всеки многомандатен избирателен район. В около 1/3 от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите. Очаквам, че през следващата седмица ще имаме решение за това”, обясни тя.

От ЦИК призовават за повече спокойствие, защото след като е станало ясно, че ще има избори, е започнало да се създава напрежение около това дали ще има или няма да има хартия, дали ще работят или няма да работят машините.

Членовете на СИК ще получат възнаграждение, което ще бъде не по-малко от 1/4 от минималната работна заплата. Това е около 195 лева при около 85 лева, които са получавали на последния вот през октомври.

Хартията за изборите е осигурена, гарантират от ЦИК

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции