<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=163743" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето го специа...

Великобритания повежда бойкот на Олимпийските игри

10 Февруари 2023
0 791

Великобритания повежда бойкот на Олимпийските игри в Париж догодина. Притеснителните новини от Острова пристигат със съобщението за среща, организирана от новия секретар по културата Луси Фрейзър. Тя ще свика представители на 30 държави, включително украинският президент Володимир Зеленски, за да се обсъдят конкретните мерки.

Може да бъде изображение с паметник, на открито и текст, който гласи 'PARIS 2024'
Олимпийските игри се завръщат в Париж 100 години след първото си издание там (Снимка: Facebook/Olympics)

Недоволството на цивилизования западен свят идва заради слуховете за предстоящи действия на Международния олимпийски комитет. МОК разглежда варианти да върне представителите на Русия и Беларус на най-големия спортен форум. Това би било в противоречие на колективните усилия на Запада да изолира агресора.

Пекин 2022: една съмнителна Олимпиада

Обединеното кралство определи действията на МОК като “откъснати от света и реалността на войната”. На срещата днес Великобритания ще окуражи други гиганти в световните политика и спорт – Германия, Франция и САЩ да застанат зад идеята за бойкот, съобщава The Sun. На Зимните олимпийски игри миналата година руснаците се състезаваха под флага на руския олимпийски комитет. Сега обаче натискът на Фрейзър ще бъде за нулев толеранс към агресора.

Ако заплахите за бойкот се случат, това би бил трети подобен случай в историята. В разгара на Студената война две поредни издания на Игрите бяха в ограничен състав. Първо държавите на запад от Желязната завеса не уважиха Олимпиадата в Москва през 1980 г. Източният блок върна жеста четири години по-късно, когато не отиде на Игрите в Лос Анджелис.

Именно това е и Олимпиадата, на която според мнозина наши спортисти, включително единствената ни олимпийска шампионка в плуването Таня Богомилова, твърдят, че сме щели да достигнем абсолютния си спортен зенит. Това все пак се случва на първите Игри след бойкотите – в Сеул през 1988 г.

Великобритания повежда бойкот на Олимпийските игри

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции