<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=163270" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой и защо пр...

С над 40% се сринаха приходите на Русия от петрол и газ

07 Февруари 2023
0 298

С над 40% се сринаха приходите на Русия от петрол и газ.

Приходите в бюджета на Русия от нефт и газ през януари са намалели с 46% спрямо януари 2022 г. Това съобщи руското Министерство на финансите, пише в. Сега. Спадът се равнява на 12 млрд. долара.

Според Международната енергийна агенция експортът на газ за Европа и Турция през следващата година може да падне до 60 млрд. куб.м. Така, спирайки газа за почти всички европейски страни, президентът на Русия Владимир Путин успя за една година да ликвидира най-големия пазар на “Газпром”, за изграждането на който бяха нужни повече от 50 г., отбелязват руски медии.

С над 40% се сринаха приходите на Русия от петрол и газ

Вносът на руски петрол за ЕС се срива, къде отиват количествата?

Междувременно стана ясно, че от днес Русия губи по още 300 млн. евро на ден. Причината е ембаргото върху европейските покупки на руски петрол и наложения таван на цените на руските петролни продукти.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел уточни, че руският петрол вече се продава с 40 долара надолу от цената на сорта “Брент”. Според него антируските санкции дават резултат и “войната струва скъпо на Кремъл”.

Ембаргото върху руския петрол влезе в сила на 5 декември. От този ден беше определен и таван на цените на петрола от Русия на 60 долара за барел. Освен това на 5 февруари влезе в сила таванът върху цената в ЕС на руските петролни продукти.

С над 40% се сринаха приходите на Русия от петрол и газ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции