<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=163826" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Държавната LBB...

Правителството на Молдова подаде оставка

10 Февруари 2023
0 258

Правителството на Молдова подаде оставка, съобщи NOVA.

Днес молдовският премиер Наталия Гаврилица обяви, че правителството ѝ подава оставка. Тя е породена вследствие на поредицата от кризи, обхванали малката държава, откакто миналата година започна руската инвазия в съседна Украйна.

На пресконференция премиерът заяви, че “е дошло време да обяви своята оставка”. Тя добави, че никой не е очаквал правителството ѝ, съставено през лятото на 2021 г., “да успее да се справи с толкова много кризи, предизвикани от руската агресия в Украйна”.

Правителството на Молдова подаде оставка
Снимка: Government of Republic of Moldova

Множество проблеми белязаха управлението на Гаврилица. Те включваха остра енергийна криза, галопираща инфлация, приток на украински бежанци и няколко тревожни инцидента, като навлизане във въздушното пространство на Молдова на руски ракети, изстреляни срещу Украйна.

Дори тази сутрин две руски ракети са прелетяли над въздушното пространство на Молдова, преди да навлязат в Украйна.

Сергей Лавров: Молдова може да последва Украйна

След като Гаврилица подаде оставка, президентът на Молдова Мая Санду й благодари за нейната „огромна саможертва и усилия да ръководи страната във време на толкова много кризи“.

„Въпреки безпрецедентните предизвикателства, страната беше управлявана отговорно, с голямо внимание и всеотдайна работа“, каза Санду. „Имаме стабилност, мир и развитие – там, където другите искаха война и банкрут.“

Новото правителство ще бъде номинирано от президента Санду, но е необходимо да бъде одобрено от 101-местния парламент на Молдова.

Правителството на Молдова подаде оставка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции