<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162298" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европа може д...

Бившият македонски премиер: България използва ЕС, за да ни изнудва

02 Февруари 2023
0 148

Бившият македонски премиер: България използва ЕС, за да ни изнудва. Това написа Никола Груевски в социалната мрежа Фейсбук.

Руска компания обяви солидна награда за унищожени западни танкове в Украйна

Бившият македонски премиер: България използва ЕС, за да ни изнудва

Ето и цялото му изказване:

“Винаги съм твърдял, че македонският въпрос може да бъде затворен само когато това е в интерес на Македония и македонския народ и само това ще донесе траен мир и стабилност на Балканите, противно на стремежите на някои съседи.

И докато това се случи, той не само ще остане отворен, но ще предизвика много междудържавни проблеми, инциденти сред чувствително население и много други нежелани ситуации.

Неслучайно, колкото и да ни се искаше, за да няма пречки по пътя към ЕС, дълго време ръководеното от мен правителство не постигна съгласие с Република България по текста на договора за приятелство, нито пък прие съвместните празненства, които искаха от нас още тогава.

Намеренията и клопките бяха толкова очевидни, че всеки, който дори и малко разбира от политика и история, можеше да ги види. Още повече, когато като всяко сериозно правителство би се консултирало с научни работници от областта на историята.

Критика

Сегашното правителство безразсъдно и прибързано влезе в авантюрата да подпише договора с България само за два месеца след като дойде на власт. Виждаме последствията днес и ще ги видим отново. Тогава беше важно да се покаже някакъв уж бърз успех и да се каже, че ние сме виновни за всичко и проблемът не е в България и техните неадекватни изисквания и условия.

Правителството, което ръководих, се противопостави на вмъкването на израза “обща история”. Беше ясно, че имайки силата на членството в ЕС, България ще я използва, за да представи македонската история като българска и македонските революционери като български и ние трябва да приемем това. От това споразумение произтичат днешните проблеми и новите изисквания и условия на съседна България с промени в конституцията, тържества и др., от които произтичат нежелани инциденти, негативна енергия и допълнително влошаване на междудържавните отношения.

Когато обсъждахме въпроса за това споразумение и текста му, който вече беше изпратен за гласуване в парламента, на заседание на изпълнителната комисия в партията, помня, че там казах, че най-големият (макар и не единственият) проблем в споразумението е съвместната историческа комисия, защото силите ни са асиметрични, имайки предвид, че са, а ние не сме член на ЕС и искаме да бъдем и тази комисия ще се превърне в ключов инквизиторски инструмент за изнудване с уж научна прикритие, което няма да има нищо общо с историческата наука, а ще бъде политически инструмент на източната ни съседка за постигане на нейните вековни цели, македонската история, език, идентичност и нация да придобият български характер.

Бившият македонски премиер: България използва ЕС, за да ни изнудва

Източник: Фейсбук

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции