<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160414" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Топ финансов ...

NEXO ще съди България за 1 милиард долара (видео)

22 Януари 2023
0 999

NEXO ще съди България за 1 милиард долара, обяви съосновятелят на компанията Антони Тренчев в интервю за NOVA. Той определи действията на българските власти като “абсурдни и незаконни”.

Тренчев категорично отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като “абсурдни”. “Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа със стандартен текст. Това е, което е показано и на колегите ни, задържани за кратко в София”, каза той. 

Обвинението му и това на съдружника му Коста Кънчев все още не са връчени. 

За Махмуд Мохамед

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелските служби. “Освен това, той не е клиент на Nexo”, уточни той, опровергавайки твърденията на прокуратурата. 

Тренчев уточни, че Мохамед е правил транзакции в Nexo две години преди да попадне в списъка. “Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време”, обясни Тренчев. Той заяви, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти. Тя се използва и от ЦРУ и ФБР.  “Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите”, поясни Тренчев.

За твърденията на българското обвинение

Това, което българската прокуратура е обяснила като “международно партньорство”, се изразява в предоставянето на софтуерното решение, каза Тренчев “Това е абсолютно нелепо обвинение”, категоричен е той. Според него причините на българската прокуратура за атаката срещу Nexo са политически. “Беше удобен момент звучно да се ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третият мандат”, смята той. 

По думите му той е знаел за някои от даренията към “Да, България”, направени от негови служители, “но не съм изследвал и не съм се вмешателства по никакъв повод в тяхното решение да изразят гражданските си позиции”, каза още той. 

Тренчев отхвърли думите на експремиера Бойко Борисов, че “това е начин да се заобиколят правилата”.  “Трогателно, наистина трогателно. Това идва от човек, за който знаете какви съмнения има в обществото. Това е ясен знак към проспериращия и многообещаващ IT сектор в България”, каза още той.

“Вече 30 години позволяваме на шайка бандити да мародерства. Е, време е тази шайка да се изрине”, призова Антони Тренчев

NEXO ще съди България за 1 милиард долара (видео)

NEXO сключва споразумение за 45 милиона долара със САЩ

За политическия елит

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на Демократична България – Христо Иванов. “Познавам Христо Иванов. Аз съм бил част от публичния живот в България преди години. Но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България”, коментира Тренчев.

Той е категоричен – двамата не са разговаряли за дарения. “Не знам как по-ясно да го кажа. Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър”, категоричен е той. 

За стойността на транзакциите

“За съжаление прокуратурата няма представа за какво говори”, заяви Тренчев. Според прокуратурата транзакциите на фирмата са на стойност 94 млрд. Тренчев поясни – стойността е над 100 млрд. “Ние имаме 5 млн. клиенти и милиони транзакции, за които следим всеки ден”, обясни той и допълни “просперираме въпреки всичко случващо се в България”. 

Той каза още, че “въпреки съветите на всички наши приятели и близки да не се занимаваме с България, ние го направихме от родолюбие, патриотичност и желанието тази клета държава да има един пример за това как другояче могат да се случват нещата – освен кюлчета, пачки и мародерство”.

Тренчев е категориен – Nexo ще съди България. “Топ префесионалисти на глобално ниво” вече  оценяват щетите, които се оценяват на над 1 млрд. долара. “Ще отстоим своите интереси”, заяви съоснователят на фирмата. 

NEXO ще съди България за 1 милиард долара

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции