<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=166113" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Турция забра...

Разраства се скандалът с уволнения шеф на държавната млечна компания (видео)

22 Февруари 2023
0 389

Разраства се скандалът с уволнения шеф на държавната млечна компания.

В едночасова пресконференция досегашният изпълнителен директор на единствената държавна млекопреработвателна компания “Ел Би Булгарикум” Николай Маринов обясни подробно за нарушенията от страна на ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) и министъра на икономиката Никола Стоянов. Сред тях намеса в оперативното ръководство, определянето на по-висок бюджет за закупуване на автомобили, искане на документи за минали периоди и отричане, че са получени и други.

Ето защо уволниха шефа на единствената българска държавна млечна компания (видео)

“Не съм прочел никъде, че изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) може да влиза в кабинет и като последния кръчмар да гони изпълнителен директор. Въпреки че съм действащият директор на „Ел Би Булгарикум”, ми бе отнет достъпът до банковите сметки. Сега дружеството не се управлява от никого. Избраният нов директор не е вписан. Но обикаля магазините и централното управление и заплашва служителите, че ако ме подкрепят, ще бъдат уволнени”, заяви Маринов.

Той твърди, че решение за отстраняването му е взето на заседание на борда на директорите на Държавната консолидационна компания на 20 февруари, пише NOVA. На следващия ден е изгонен от председателя на ДКК Венцислав Димитров. „Пич, ти си отстранен, ако не си тръгнеш доброволно, ще стане насила, ще извикам полиция”, цитира думите на Димитров директорът на млекопреработвателната компания. „Така мафията победи държавата”, каза Маринов за своето освобождаване.

Маринов оспори всички обвинения, отправени към него от страна на ДКК.

Разраства се скандалът с уволнения шеф на държавната млечна компания (видео)
Снимка: стопкадър/видео

Според Маринов е престъпление да се каже, че дъщерното дружество на една компания произвежда некачествена продукция.

„Няма да позволя някакви шарлатани, които от вчера са овластени, да тласкат предприятието към фалит. Нали се сещате какво значи в национален ефир да кажеш – „моето дъщерно дружество произвежда некачествена продукция. Чии интереси защитава г-н Димитров? Иска ли да приватизира „Ел Би Булгарикум”? Това са недопустими твърдения”, категоричен е досегашният директор на единствената държавна млекопреработвателна компания.

Брифинг дадоха и от Държавната консолидационна компания.

Новият шеф на “Ел Би Булгарикум” Владимир Русев обясни в какви злоупотреби е обвинен вече уволненият му предшественик Николай Маринов. В началото на януари членовете на Съвета на директорите в компанията трябвало да подпишат протоколи с непроверени данни, твърди Русев.

„Няколко дни след моето назначаване – на 7 януари, бяхме извикани за първо заседание на Съвета на директорите. Предполагах, че то ще има чисто опознавателен характер – да се запознаем с колегите, да изберем председател на Съвета на директорите, изпълнителен директор и да си разделим задачите. Но на самото събрание получихме дневен ред с 9 точки, по които предварително не бяхме получили нито оферти, нито материали. След като подписах първия протокол, се притесних. В подточка 5 беше предложено закупуването на превозни средства, част от тях – специализирани, и още два леки автомобила. В последствие този протокол ни беше предоставен за подпис, без да обсъждаме характера на точките. Тогава се замислих, че нещо не е наред. В продължение на месец след подписването валяха различни сигнали от базата ни във Видин за злоупотреби, порочни практики, особено при доставката на суровини”, разказа Русев.

Разраства се скандалът с уволнения шеф на държавната млечна компания (видео)
Снимка: стопкадър/видео

И допълни, че е гласувал кредит на доверие на Маринов.

Юристконсулт на дружеството призова Маринов да се извини на служителите за причинените неудобства и дискомфорт.

Разраства се скандалът с уволнения шеф на държавната млечна компания

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции