<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=165391" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Събрахме ТОП ...

Планът на Путин за скъп газ продължава да не се сбъдва

18 Февруари 2023
0 448

Планът на Путин да предизвика криза във взаимоотношенията между Европа и Украйна, чрез високи цени на газа, продължава да не се сбъдва. Наблюдава се противоположното. Делът на руското гориво в Европа спадна от 50% на 17%, а цените продължават да поевтиняват, показва “Сега”.

Цените бележат спад с над 80% от рекордния връх в края на август 2022 г. Тогава те достигнаха 350 евро за мегаватчас, поради намаляващите доставки на руско синьо гориво.

Обратната тенденция е поради наблюдаваното по-меко за периода време, големите запаси в европейските газови хранилища и вносa на втечнен природен газ от САЩ до Катар. Фактор са и усилията за енергоспестяване.

Планът на Путин за скъп газ продължава да не се сбъдва

Към момента, хранилищата в Европа са на 65% капацитет. Това е с почти 10% повече от 10-годишната осреднена стойност за този период на годината.
Забелязва се увеличаване и на производството на електричество от алтернативни енергенийни източници като вятърната и ядрената енергия.

“Газпром” вдига износа за Европа чрез “Турски поток”

Спадът, обаче, няма да продължи задълго. Анализатори смятат, че със затоплянето на времето и липсата на нужда от отопление, ниските цени на газа могат да го направят по-икономичен избор за производството на енергия в сравнение с въглищата.

Риск от поскъпване има и ако се забележи внезапно застудяване или се появи проблем с доставките.

Планът на Путин за скъп газ продължава да не се сбъдва

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции