<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=166410" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Котка е най-в...

Полша засили мерките за сигурност на границата с руския Калининград (снимки)

24 Февруари 2023
0 369

Полша засили мерките за сигурност на границата с руския Калининград, пише в. Дневник.

Бетонни и стоманени “таралежи”, които обикновено се използват за спиране на превозни средства, включително бронирана техника, са поставени на границата с руския Калининград.

Полша засили мерките за сигурност на границата с руския Калининград (снимки)
Снимки: Twitter/@mblaszczak

„Започнахме превантивното разширяване на мерките за сигурност по границата с Русия и Беларус. Това е част от стратегията ни за отбрана и сдържане. Първите фортификации вече са разположени на границата с Калининградска област“. Това съобщи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак в Twitter, като илюстрира съобщението си с четири снимки.

Премиерът Матеуш Моравецки не изключи блокирането на всички гранични пунктове.

През юни 2022 г. завърши издигането на дълга близо 170 километра 5-метрова ограда по границата с Беларус и предстои монтирането на системи за наблюдение засичане на движение.

Полша е важно убежище за противниците на президента на Беларус Александър Лукашенко и е твърд поддръжник на Украйна, откакто основният съюзник на Беларус Русия нахлу през февруари 2022 г.

Полша засили мерките за сигурност на границата с руския Калининград (снимки)
 Снимки: Twitter/@mblaszczak

Полша вдига ограда край Калининград

Ръководителят на полското Министерство на вътрешните работи и администрацията Мариуш Камински обяви затварянето на граничния пункт Бобровники на 9 февруари, след като беларуски съд осъди на осем години Анджей Почобут, беларуски журналист и активист на независимия Съюз на поляците в Беларус. Той бе обвинен в разпалване на омраза срещу религиозни и национални групи и реабилитация на нацизма.

На 17 февруари външното министерство на Беларус въведе нови ограничения за полските товари да пресичат само полско-беларуската граница. Те вече не могат да използват граничните пунктове на Беларус с Латвия и Литва.

Междувременно Полската агенция по печата съобщи в четвъртък, че страната ще експулсира аташето по отбраната на Беларус.

Миналия петък Беларус нареди експулсирането на трима полски дипломати в отговор на затварянето от Полша на един от двата гранични пункта за камиони.

Полша засили мерките за сигурност на границата с руския Калининград

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции