<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148628" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия ще пров...

Полша вдига ограда край Калининград

26 Октомври 2022
0 423

Варшава планира да издигне физическа бариера на границата си с руския ексклав Калининград. Предложението идва след подозрения за планирана руска намеса при преминаването на африкански и азиатски мигранти през границата в идната седмица.

Възможно е Полша да изгради още една ограда като тази на границата с Беларус, съобщава Ройтерс.

Страх от повторение на кризата от 2021 г.

Полша обвинява Русия и Беларус, че използват мигрантите като част от хибридната военна кампания за дестабилизиране на Европа. С нарастващото напрежение поради войната в Украйна, Полша се страхува от повторение на кризата от 2021 г. Тогава хиляди мигранти от Африка и Близкия изток се опитаха да преминат границата и да продължат пътя си към Западна Европа.

“Трябва да укрепим силите си в този участък и също така обмисляме да построим гранични укрепления, подобни на тези, които имаме на полско-беларуската граница”, каза генералният секретар на управляващата партия “Право и справедливост” Кшищов Соболевски по Полското радио.

Полша вдига ограда край Калининград

По това време Минск отрече да е създал ситуацията. Вместо това, Беларус обвини Полша и ЕС за хуманитарната криза, довела до смъртта на десетки мигранти, блокирани на границата.

“След това, с което се сблъскахме и все още се сблъскваме на полско-беларуската граница, и предвид отварянето на небето над Калининградска област за самолети от Турция, Сирия и Беларус, то може да се случи в идните седмици”, добави по-късно Соболевски за “Ройтерс”. Според него има ясни признаци за появата на по-големи групи мигранти както на беларуската граница, така и на тази с Калининградската област.

Руските медии от друга страна съобщиха, че въздушното пространство е отворено с цел привличане на повече авиокомпании и туристи.

“Историята всеки път доказва глупостта на решенията за изграждане на стени, защото рано или късно всички стени падат”, коментира говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков. Русия обяви, че няма да се меси в решението.

Полша обмисля издигане на още една гранична ограда

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции