<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169627" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж задигна ч...

МРРБ планира да похарчи милиарди за подмяна на мантинели

14 Март 2023
0 147

МРРБ планира да похарчи милиарди за подмяна на мантинели.

Повече от 4.3 млрд. лева без ДДС ще струва наложителна подмяна на мантинелите по републиканските и общински пътища. Това е записано в Наредба за условията и реда за използване на ограничителни системи за пътища и изискванията към тях. Тя е публикувана за обществено обсъждане до 12 април от Министерството на регионалното развитие и благоустростройството, предава “Дневник”.

Срокове

В срок до една година от датата на влизането в сила на наредбата, администрацията, управляваща пътя, или собственикът на пътя следва да приемат дългосрочната програма. Тя предвижда осигуряване на зоната за безопасност на съществуващите пътища чрез премахване, преместване, модифициране и обезопасяване със съответни ограничителни системи за пътища на опасностите.

Максималният срок за изпълнение на тази програма е: за републикански пътища – 10 години. А за общински пътища и населени места – 15 години.

Колко и как?

Дължината на републиканските пътищата е 19 925 км., а съществуващите мантинели са 6922 км. На 40% от общата дължина на съответните класове републикански пътища е необходимо да бъде извършена подмяна на съществуващите ограничителни средства с нови. Те трябва да отговарят на изискванията на проекта.

МРРБ планира да похарчи милиарди за подмяна на мантинели
Снимка: Flickr 

В този процент са включени и участъци, на които към момента не съществуват мантинели. Тъй като, за да се спазят изискванията за обезопасяване на крайпътното пространство, е необходимо монтиране на нови или удължаване на съществуващите.

Мантинелите на АМ “Тракия” са счупени на 134 места, на всеки 3 км шофьорите са застрашени

Разходите, които българското общество носи, свързани с негативното влияние на пътнотранспортните произшествия, достигат съществени размери. Това е и един от мотивите за създавенето на Наредбата. Според изследване на катедра “Икономика на транспорта и енергетиката” на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), тези разходи се измерват в 27.027 млрд. евро за периода от 2012 г. до 2021 г.

В този 10-годишен период в България са загинали 1 501 души, вследствие от възникнали пътно-транспортни произшествия на самокатастрофирали водачи. В това число – блъскане в крайпътно съоръжение, в дърво, в стълб, в скат, в предпазна ограда и т.н. Други 12 231 души са ранени, от които около 3 100 души са ранени тежко.

МРРБ планира да похарчи милиарди за подмяна на мантинели

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции