<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170089" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Откриха спис...

Заплахи около списъка с магистрати: Ако не даде Гешев, Борисов “ще бъде следващият Магнитски”

16 Март 2023
0 798

На изнесената днес пресконференция относно разследването на престъпна група и открития списък с магистрати, главният прокурор Иван Гешев разкри някои от включените в списъка лица и отправените към тях заплахи.

Бяха показани множество аудиозаписи и бележки, служещи като доказателства по разследването. Измежду споменатите имена са знаковия за криминалния свят Красимир Каменов-Къро, на Бойко Борисов, на бившия банкер от КТБ Цветан Василев (“Цецо от Белград”), на Асен Василев (споменат като “Кокорчо”), на бизнесмена Пламен Бобоков, на журналиста Димитър Стоянов от BIRD, на ПП и ДБ.

От представените доказателства става ясно, че Прокуратурата разследва лица, които поддържат контакт с Къро и работят за отстраняване на неудобни обществени фигури. В основната част на изложението Иван Гешев разкри записи, в които “Цецо от Белград” предлага неограничена сума за отстраняването на главния прокурор.

Заплахи около списъка с магистрати: Ако не даде Гешев, Борисов &#8220;ще бъде следващият Магнитски&#8221;

Твърди се, че Бойко Борисов е бил предупреден, че ако Гешев не бъде сменен, “следващият Магнитски ще е той”.

В изложението не се посочва категорично какво се има предвид под “отстраняване”. Дали става въпрос за заплаха за живота или за отстраняване от пост.

Откриха списък с имена на магистрати в дома на обвиняем като част от организирана престъпна група (видео)

Прокуратурата има двама обвиняеми с инициали Т.И. и Д.Г. във връзка с разследването. Т.И. успява да напусне страната и в момента е обявен за издирване. Д.Г. е арестуван за разпространение на наркотици.

При обиска на дома на Т.И са намерени кутии с кокаин и въпросния списък с магистрати, който е именуван “вредители за уволнение”.

В дома на Д.Г. са открити голяма сума евро, листове хартия с комуникация на български и анлгийски език, както и две флашки с общо петнайсет записа между пет лица.
На единия от листовете хартия има следният текст на български:

„Здрасти! Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от Щатите. Къро също е насреща и Овидио от Швейцария. Казаха, че са ти изпратили и материал за продажба от Цюрих. Важно е да намерим хора да пищят срещу Каскета. Ние ще им кажем какво. Тони Парфюма на Кокорчо също търси компромати и ще помага. После нашите хора ще си го поемат от Щатите, за да го приключим. Има и по-радикални варианти, но засега така действаме. Митко Ес.“

Предстоят още детайли.

Заплахи около списъка с магистрати: Ако не даде Гешев, Борисов “ще бъде следващият Магнитски”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции