<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169065" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обявиха дата...

Разследват Тръмп за купуване на мълчанието на порнозвезда

10 Март 2023
0 164

Разследват Тръмп за купуване на мълчанието на порнозвезда, предаде БТА.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е призован да даде показания пред разширен съдебен състав в Ню Йорк във връзка с разследване за плащания за купуване на мълчание, извършени от негово име по време на президентската му кампания през 2016 г.

Адвокатът на Тръмп Джоузеф Такопина потвърди, че районната прокуратура в Манхатън е призовала бившия президент да даде показания следващата седмица. Тогава се очаква прокурорите да решат дали да бъде заведено дело, което би било първото наказателно дело срещу бивш президент на САЩ.

“За мен това е много шум за нищо”, заяви Такопина. Той добави, че не смята, че прокурорите са се ангажирали “по един или друг начин” с решението дали да обвинят Тръмп. Адвокатът заяви, че няма правно основание за водене на дело.

“Това е просто още един пример за това как те използват съдебната система като оръжие срещу него. И това е някак несправедливо”, каза той.

От канцеларията на окръжния прокурор на Манхатън – демократа Алвин Браг – отказаха коментар. Подобна покана за даване на показания пред разширен съдебен състав често показва, че решението за повдигане на обвинения е близо.

За поканата за даване на показания първо съобщи “Ню Йорк Таймс”. Евентуалното обвинение ще бъде повдигнато в момент, когато Тръмп подготвя кампанията си за връщане в Белия дом през 2024 г. Същевременно ще му се наложи да се бори с правни проблеми на няколко фронта.

Тръмп заклейми разследването като “политически лов на вещици, който се опитва да свали водещия кандидат, засега, в Републиканската партия”. Той добави и “корумпирана, покварена, използвана като инструмент съдебна система”.

Разследват Тръмп за купуване на мълчанието на порнозвезда
Снимка: Wikimedia Commons

“Не съм направил абсолютно нищо нередно”, отбелязва Тръмп.

Разследват се и усилията на Тръмп и неговите съюзници да отменят изборите. Както и наличието на класифицирани документи в имението му във Флорида.

Сексуална авантюра?

Разширения съдебен състав в Ню Йорк разследва участието на Тръмп в плащането на 130 хил. долара, извършено през 2016 г. на порнозвездата Сторми Даниелс. Целта е била тя да не разгласи публично за сексуална авантюра, каквато според нейни твърдения е имала преди години с милиардера. Парите са били платени от личните средства на вече отстранения адвокат на Тръмп Майкъл Коен. Той след това заяви, че сумата му е била възстановена от “The Trump Organization” и също така е получил допълнителни бонуси.

Тръмп е на първо място сред кандидат-президентите на републиканците

Коен се призна за виновен през 2018 г. по федерални обвинения, че това плащане е представлявало незаконен принос към предизборната кампания. По това време федералните прокурори решиха да не повдигат обвинения срещу Тръмп, който вече беше президент. След това окръжната прокуратура в Манхатън започна собствено разследване, което се проточи няколко години, но през последните седмици набира скорост.

През последните дни няколко близки до Тръмп лица са били забелязани да влизат в офиса на Алвин Браг за срещи с прокурори. Включително бившата му политическа съветничка Келиан Конуей и бившата му говорителка Хоуп Хикс. Засега не е ясно какви обвинения биха могли да бъдат повдигнати от прокурорите срещу Тръмп.

Разследват Тръмп за купуване на мълчанието на порнозвезда

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции