<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170717" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето как работ...

Ето каква част от българите са религиозни

20 Март 2023
0 154

Ето каква част от българите са религиозни. Процентът става ясен от изследване на социологическа агенция “Галъп“.

Обществото ни е сред умерено религиозните, сочи изследване. Българите са по-скоро скептици, но в последните години в някои отношения у нас има и известна динамика. 

У нас 53% заявяват, че са религиозни. Близо една трета (29%) не се възприемат като религиозни хора, а една десета са атеисти (9%). Други 10 на сто не могат да преценят как да отговорят.

Така страната ни е по-скоро в средата или дори малко под нея на „класацията“ по декларирана религиозност – под средните нива в глобален мащаб, но далеч от крайно ниските нива, които са наблюдават в други държави.

Религиозните хора у нас стават все по-малко

Ето каква част от българите са религиозни

Тези нагласи и у нас се запазват по-скоро стабилни през последните години – делът на определилите се като религиозни остава същият, но атеизмът расте.

У нас, както и в повечето държави по света, вярващите в съществуването на Бог (58%) изглежда са повече от определящите се като вярващи изобщо. Близо една четвърт смятат, че Бог няма, а 15% не са съвсем сигурни.

Българите сякаш са скептици за живота след смъртта. 34% у нас вярват, че има, но 39% не вярват, че нещо се случва след като животът ни приключи. 20 на сто не са сигурни, а малцина не могат да отговорят.

Иначе обществото ни е по-скоро сред скептичните и за съществуването на рай (32% казват, че има, но 42% – че няма) и ад (29% вярват, а 43% – не). 

А как стоят нещата по света?

Две трети от населението по света твърдят, че са религиозни. Малко повече са хората, които казват, че вярват в Бог.

От “Галъп” посочват, че според мнозинството по света има и живот след смъртта. Мнозинство също така се съгласява, че има ад и рай. А независимо дали са религиозни или не, повечето хора изглежда вярват, че има някаква велика сила отвъд нашите разбирания.

Ето каква част от българите са религиозни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции