<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170732" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Перестройкат...

Русия завежда дело срещу съда в Хага

20 Март 2023
0 907

Русия завежда дело срещу съда в Хага. Така страната отвръща на удара след заповедта за арест на президента Владимир Путин, предава Reuters.

Висшият разследващ орган на Русия съобщи в понеделник, че е образувал наказателно дело срещу прокурора и съдиите на Международния наказателен съд, които са издали заповед за арест на Путин по обвинения във военни престъпления.

Издадоха заповед за ареста на Путин

Това е символичен жест на неподчинение. И то три дни след като Международният наказателен съд обвини Путин и комисар Мария Лвова-Белова във военно престъпление за депортиране на деца от Украйна в Русия.

Държавният комитет за разследване заяви, че няма основания за наказателна отговорност от страна на Путин. И че държавните глави се ползват с абсолютен имунитет съгласно конвенция на ООН от 1973 г.

Русия завежда дело срещу съда в Хага

Действията на прокурора на МНС показват признаци на престъпления според руското законодателство, казаха от комисията.

Включително “съзнателното обвинение на невинен човек в престъпление”.

Прокурорът и съдиите са заподозрени и в “подготвяне на нападение срещу представител на чужда държава, ползващ се с международна закрила”. И то” с цел усложняване на международните отношения”.

Кремъл нарече издаването на заповедта възмутително, но правно невалидно, тъй като Русия не е подписала договора, който създаде МНС.

Служителите на Международния наказателен съд, набелязани в руското разследване, са прокурорът Карим Хан и съдиите Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес.

Ходът на МНС задължава 123-те държави-членки на съда да арестуват Путин и да го предадат в Хага за съдебен процес, ако стъпи на тяхна територия. Малко вероятно е Путин да поеме този риск. Но този ход е важна стъпка, с която да се прехвърли върху него отговорността за последствията от инвазията в Украйна.

Украйна изчислява, че повече от 16 000 деца са били незаконно прехвърлени в Русия от началото на войната. Русия публично заяви, че е довела хиляди украински деца в Русия в това, което представя като хуманитарна кампания за защита на сираци и изоставени деца в зоната на конфликта.

Русия завежда дело срещу съда в Хага

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции