<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170412" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Виктор Юшчен...

Ще се изправи ли Путин пред съда в Хага?

18 Март 2023
9 154

Ще се изправи ли Путин пред съда в Хага? Този въпрос занимава медии и анализатори във връзка с вчерашното решение на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на руския президент.

Издаването на заповедта не означава, че Путин ще се озове скоро на подсъдимата скамейка. Особено докато все още е президент на Русия.

„Путин не е глупав. Няма да пътува до държава, в която може да бъде арестуван. От една страна имаме историческо решение, но от друга, ще трябва да почакаме, за да видим дали ще има конкретен резултат от това”, обясни преподавателят в университета на Утрехт Ива Вукушич, цитиран от NOVA.

Русия не участва в Международния наказателен съд. Това беше подчертано от властите в Москва. Те нарекоха издадената заповед „нищожна” и определиха повдигането на въпроса като „възмутително”.

Москва отговори на съда в Хага за ареста на Путин

Примерът на бившите лидери на Югославия

„Такива съдебни дела срещу лидери, които са били далеч от самото извършване на престъплението, винаги са трудни. Но трудни не означава невъзможни. Виждали сме случаи като този на Радован Караджич”, каза още Вукушич.

Съдбата на Слободан Милошевич и Радован Караджич наистина може да послужи за пример. Когато заповедите за арест бяха издадени, президентите на Югославия и Република Сръбска изглеждаха много далеч от съдебно дело. После обаче времената и политиците се смениха, интересите се изместиха и самите сърби изпратиха бившите си лидери в Хага.

Изходът от войната

„Вероятно това ще засили още повече желанието на Путин да не изпуска властта. В крайна сметка, всичко ще зависи от това какво ще стане с войната и с неговия режим”, добави преподавателят в университета на Утрехт.

Байдън за заповедта за арест на Путин: МНС излезе с много силен аргумент (видео)

Много правни експерти смятат, че ако Путин и другата обвинена, т.нар детски омбудсман Мария Лвова-Белова, в крайна сметка се окажат подсъдими, срещу тях ще има доказателства за посоченото престъпление – принудителната депортация на деца. Москва не само не крие, че взима деца от Украйна и ги праща в Русия, а често тези деца са показвани по телевизията. Лвова-Белова публично разказва истории за превъзпитаването им. Самата тя осиновила момче от Донбас.

Ще се изправи ли Путин пред съда в Хага?

Владимир Путин лично предприе действия, за да улесни прибирането на украински деца. По закон в Русия е забранено осиновяването на деца от чужди държави. Президентът обаче издаде указ, който прави изключение за украински деца. Всичко това е незаконно, казва прокурорът от Международния наказателен съд Карим Хан.

Британският юрист започна да разследва действията на Русия в окупираните части на Украйна още преди година. Той ходи до места, където руските войници са отвели деца и говори с гледачки от детски градини и други свидетели. Хан е участвал в процеси срещу няколко бивши държавни лидери и е наясно с трудностите такова дело изобщо да стане факт.

Ще се изправи ли Путин пред съда в Хага?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции