<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=171254" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Виетнам став...

Европейските банки не са заплашени от текущата криза, твърди Moody’s

22 Март 2023
0 95

Европейските банки не са заплашени от текущата криза, твърди Moody’s.

Според рейтинговата агенция Moody’s Investors Service е малко вероятно водещите банки в Европа да влязат в низходящата спирала, която принуди Credit Suisse да бъде продадена на по-големия си швейцарски конкурент UBS Group.

Нито една от 11-те останали мегабанки в региона, сред които Deutsche Bank и BNP Paribas, не показват „слабости в кредитния профил“. Подобни слабости доведоха до загуба на доверието на инвеститорите и вложителите в Credit Suisse. Това се посочва в доклад на Moody’s, цитиран от БНР.

Докладът на рейтинговата агенция се фокусира върху 12 банки, които са достатъчно големи, за да се считат за важни и системни за глобалната финансова система.

Анализаторите на Moody’s посочват, че банките, започнали задълбочено и скъпоструващо преструктуриране, до голяма степен са завършили процеса.

Европейските банки не са заплашени от текущата криза, твърди Moody&#8217;s
Снимка: iStock

Опасен ли е колапсът на Silicon Valley Bank

Европейските банкови акции и облигации преживяха силни волатилни движения през последните седмици. Това се случи на фона на проблемите на Credit Suisse и фалита на няколко средно големи регионални банки в САЩ.

Напрежението в банковия сектор беше усложнено от нестабилността, причинена от рязко покачващите се лихвени проценти. Водещите кредитори в Европа преразгледаха бизнеса си и подобриха управлението на риска.

Според рейтинговата агенция европейските банкови депозити вероятно ще бъдат по-стабилни, отколкото тези в САЩ. Големите кредитори пък са склонни да се възползват от фокуса върху застрахованите депозити на дребно и по-ниския дял на “чувствителните към доверието” парични средства от големи компании, корпорации или богати лица.

Европейските банки не са заплашени от текущата криза, твърди Moody&#8217;s
Снимка: iStock

Припомняме, че през месеца бе обявен първи фалит на голяма банка в САЩ след финансовата криза през 2008 г.

Банката беше специализирана основно във финансиране на стартъпи и технологични компании. В края на миналата година финансовата институция отчете активи за 209 милиарда долара.

Фалитът на Silicon Valley Bank е изненадващ и предизвика трус на световните пазари. Милиарди долари на технологични компании и инвеститори останаха блокирани.

Европейските банки не са заплашени от текущата криза, твърди Moody’s

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции