<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172351" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Боклуци и вод...

Докато върти барове на морето, съветничката на енергийния министър стана директор в държавната фирма за язовирите

29 Март 2023
0 944

Докато върти барове на морето, съветничката на енергийния министър стана директор в държавната фирма за язовирите, разкри “Капитал”.

Издигането от “въртене” на плажните барове, през Министерството на енергетиката (МЕ) до управлението на държавните язовири става бързо и лесно. Това показва историята на Славина Иванова.

Служебният кабинет назначи Иванова, съветничка на министъра на енергетиката Росен Христов, за член на Съвета на директорите на държавното предприятие “Управление и стопанисване на язовирите”. Назначението е дело на друг министър, на икономиката, защото държавната фирма е на негово подчинение. Няма данни да е проведен конкурс.

Докато върти барове на морето, съветничката на енергийния министър стана директор в държавната фирма за язовирите
Славина Иванова, Снимка: LinkedIn

Младата дама има интереси в частни сфери, твърде далечни от енергетиката и язовирите. Според Търговския регистър Славина Иванова е съсобственик на дружеството “Джипси бар Лозенец” заедно с Ивайло Драгнев. Тя е и едноличен собственик на “Джипси бохо бар”. На къмпинг “Градина” има плажно заведение с това име. 

Защо, г-н министър?

Миналия септември водещата на тв предаването “Защо, господин министър” изненада Росен Христов с въпроса защо е взел в екипа си Иванова, за която се знае само, че е собственик на бар.

Продължават тайните около калифорнийската диплома на Росен Христов

Министърът обясни, че младата жена е веща в управлението на международни проекти и затова я е назначил за съветник. В профила си в LinkedIn Иванова сочи, че е завършила публична администрация в Югозападния университет “Неофит Рилски” през 2015 г. Декларация по Закона за предотвратяване на конфликт на интереси, подадена миналия август от съветничката показва, че тя е “управител на дружество”. В Търговския регистър тя фигурира като управител на 4 фирми – ДЖИПСИ БАР ЛОЗЕНЕЦ ООД, Джипси Бохо бар ООД, Б8 Бранд ЕООД и “Иваделс – 999 – Славина Иванова” ЕТ. В първите две фирми Иванова е вписана като съдружник, в другите е единствен собственик.

Иванова не пожелала да коментира назначаването си в язовирното предприятие пред “Капитал”, насочила репортера към медийния съветник на Министерството на енергетиката. От МЕ заявили, че тя е най-подходящият избор за поста, без да се аргументират.

Може и без конкурс

Съветът на директорите на държавната фирма е седемчленен, като номинациите за борда се правят от няколко министерства. Иванова е от квотата на енергийното. От документите в Търговския регистър се вижда, че мандатите на директорите изтичат на 17 юли. Съветничката на Росен Христов също е назначена дотогава. Вероятно това, че е “временно” на поста, е послужило като претекст да избегне провеждането на конкурс

Язовирното предприятие е едно от държавните дружества, за които служебният кабинет неотдавна  премахна тавана на заплатите. Възнагражденията на директорите са тайна.

Докато върти барове на морето, съветничката на енергийния министър стана директор в държавната фирма за язовирите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции