<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172081" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тениски с над...

Полицията оставила училищата сами да решат как да реагират на бомбените заплахи (видео)

28 Март 2023
1 198

Полицията оставила училищата сами да решат как да реагират на бомбените заплахи. Това става ясно от интервю на bTV с директора на 51. СУ в София.

Вчера в над 30 училища в София, Бургас и Варна бяха изпратени имейли със сигнали за бомби. За щастие, в нито едно не е установено наличие на тротилови заряди.

“Не е намерено нищо опасно след заплахите за бомби в 51. СУ в София”, каза директорът Асен Александров. 

Полицията оставила училищата сами да решат как да реагират на бомбените заплахи (видео)
Асен Александров/Скрийншот/видео bTV

Александров уточни, че всяко училище е действало по своя алгоритъм, като някои са затворили за 24 часа, други въобще не са. Той е разбрал за заплахата от полицията и охраната.

“Направихме си плана за евакуация – спокойно, без никаква паника. Това е за трети или четвърти път тази година. За децата това беше една учебна тревога. Те изобщо не се притесниха”, разказва директорът.

“Тревогата беше за нас – училищните власти”, уточни Александров. По думите му органите на реда са дошли до учебното заведение, но не са влезли вътре. Те просто са попитали как са справили със заплахата.

Десетки сигнали за бомби в училища в София и Бургас

Директорът сам е участвал в търсенето на опасни вещества, тъй като полицията не го е направила. “Сами проверихме стаите и не намерихме нищо подозрително. Децата бяха два часа навън”, обясни Александров.

Той добави, че не е получил отговор от полицията как да постъпят в тази ситуация, затова се е допитал до изкуствен интелект.

„Евакуирате учениците. Слушате и изпълнявате стриктно указанията на полицията. Училищните ръководства нямат компетентността да преценяват какво трябва да се направи”, съветва изкуственият интелект. “Така че не е наша работа да преценяваме. Те трябва да преценят“, допълни Александров.

Той споделя, че всяко училище само е решило дали да продължи с учебния процес. По негови думи всички училища са притеснени дали са постъпили правилно в ситуацията. Той има усещане, че са постъпили грешно.

Полицията оставила училищата сами да решат как да реагират на бомбените заплахи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции