<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172950" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Начисляват н...

ЕС ще насърчава поправката на електроуреди (видео)

01 Април 2023
0 76

Европейският съюз ще имплементира мерки, с които ще насърчава потребителите да поправят електроуредите си, вместо да ги изхвърлят, показва NOVA.

Една от водещите страни е Франция, която работи усилено в тази насока още преди инициативата на ЕС. В страната се предлага отстъпка между 15 и 45 евро за ремонт на продукт, в случай че потребителят избере да го поправи, вместо да купи нов. Три месеца след въвеждането на бонуса се забелязват 40% повече заявки за ремонт.

Фокусът на ЕС е върху устойчива икономика и запазване на околната среда. Съюзът ще изисква от производителите да предлагат части и ремонт на достъпни цени в продължение на 10 години след пускането на продукт на пазара.

Германия призова България да положи усилия за рециклирането на отпадъци

Общо 35 млн. тона поправима техника и електроуреди се изхвърлят годишно, което струва 12 млн. евро на потребителите. Освен това за произвеждането им се отделят 261 млн. тона замърсяващи газове.

ЕС ще насърчава поправката на електроуреди (видео)

Хората си мислят, че техниката втора употреба е само за тези, които не могат да си позволят нова. Ние се опитваме да покажем, че това не е така. Преди години и на дрехите втора ръка се гледаше като на облекло за бедни, но виждате днес как всичко, което е винтидж е актуално и модерно. Защо това да не се случи и с електрониката? Един по-стар, ремонтиран лаптоп например ви е напълно достатъчен, за да изпратите имейл или за достъп до интернет”.

Това разяснява Дани Шуа, генералният директор на “Circular Brussels” – местна организация в Брюксел, която ремонтира и предоставя техника на хора с ограничени възможности.

Събираме електрониката, която фирмите изхвърлят, и я разделяме според състоянието ѝ. Поправяме всичко, което може да бъде ремонтирано, а другото рециклираме.”, допълва той.

ЕС ще насърчава поправката на електроуреди (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции