<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=138940" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българите ще ...

Германия призова България да положи усилия за рециклирането на отпадъци

27 Юли 2022
0 65

Германия призова България да положи усилия за рециклирането на твърди битови отпадъци.

Агенцията за икономическо развитие на Германия предоставя в статията си “Рециклиране: България трябва да положи усилия” информация за квотите на рециклиране до 2035 г., инвестициите, необходими за подобряване управлението на отпадъците, пише Dir.bg.

През 2020 г. градовете и общините са успели да рециклират едва 38 на сто от генерираните в страната битови отпадъци, измерени като обем.

Направиха нов вид бира от рециклирана вода от тоалетна чиния

Германия призова България да положи усилия за рециклирането на отпадъци
Снимка: iStock

Страната ни е задължена да спазва директивите на Европейския съюз и има за цел да удвои квотите на рециклиране на твърди битови отпадъци до 2035 г. В момента обаче не го прави.

Колко и къде са изхарчените еврофондове в България

Градовете и общините инвестират в нови системи за отпадъци

Правителството прие пътна карта за управление на отпадъците през октомври 2021 г. Тя очертава мерки на стойност около 715 млн. евро, които България трябва да изпълни. Освен всичко друго, страната иска да гарантира, че домакинствата генерират по-малко отпадъци и да предприеме мерки за подобряване на квотите за рециклиране.

Нов закон изисква рециклирането на текстил и обувки

Нов Закон за управление на отпадъците регулира третирането на текстил и обувки като материали, подлежащи на рециклиране. Най-късно до 2025 година производителите и търговците трябва да се регистрират в регистър за отпадъци.

Финансирането е налично

От Кохезионния фонд по приоритет “Отпадъци” за периода на финансиране от ЕС 2014-2020 година са осигурени около 225 млн. евро. Средствата са част от Оперативна програма “Околна среда”, от която до момента са усвоени 24 на сто от средствата. В рамките на настоящата оперативна програма Околна среда 2021-2027 г. ще бъдат предоставени още 15 млн. евро по приоритет “Отпадъци”.

Източник: Dir.bg

Германия призова България да положи усилия за рециклирането на твърди битови отпадъци

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции