<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175200" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте как Вел...

Как МОН финансира учителските синдикати

13 Април 2023
0 310

Как МОН финансира учителските синдикати?

Влиянието на синдикатите отдавна не е толкова силно, каквото беше преди двадесетина години. В сферата на образованието обаче тяхната мощ все още е видима – чрез колективното договаряне на заплащането и условията на работа в сектора и чрез потенциала за бързо организиране на стачки и протести при нужда. Това пише в свой материал Силвия Георгиева от Сега.

Макар и публични организации, синдикатите всъщност от години са едни от най-непрозрачните субекти в обществения живот. Периодично около финансовото им състояние и богатото портфолио от имоти изникват скандали и разкрития. Но като цяло властта предпочита гарантираното спокойствие пред баталиите от 2007 г. В началото на новия програмен период и първата година за изпълнение на новите оперативни програми и Плана за възстановяване, “Сега” поиска информация около една част от отношенията между министерство и профсъюзи, която обикновено остава скрита от публиката – финансирането, което съсловните организации получават от бюджета, облечено в различни проекти.

Предоставените по закона за достъп до информация данни показват, че финансирането фаворизира Синдиката на българските учители. Докато другият основен просветен синдикат – към КТ “Подкрепа”, почти не ползва публични ресурси.

Кой кой е в просветните синдикати

Синдикатът на българските учители (СБУ) е най-голямата учителска организация у нас. Създаден е през 1990 г., член е на КНСБ, и понастоящем, по неофициални оценки, има около 60 000 членове. За неговия председател Янка Такева, която е на поста от далечната 1995 г. и шеговито е наричана “Вечната Амбър”, се знае, че има голямо влияние при вземането на решения в сектора. Г-жа Такева често е виждана във финансовото министерство. И сама не пропуска да изтъква какви средства е издействала за системата от финансовия министър. Къде на шега, къде на истина, за нея се коментира, че дори може да “сваля и издига” министри.

Синдикат “Образование” е към другия голям профсъюз – КТ “Подкрепа” – с около 20 000 членове. Негов председател е Юлиян Петров. Влиянието на този синдикат не е толкова видимо за обществеността, но не е и малко заради активността по всички теми в сферата. Третият учителски синдикат – Независим учителски синдикат (НУС) към КНСБ – попада доста по-рядко в общественото полезрение.

Шефката на учителския синдикат “препоръчва” кои учебници да се купуват

Как МОН финансира учителските синдикати

Един е повече от два

“Сега” поиска от МОН информация по закона за достъп до обществена информация за средствата, които са получавали трите синдиката от 2009 до 2023 г. по всички договори с министерството, както и за всички плащания към съответния синдикат за сметка на бюджета или за сметка на оперативни програми, по които МОН е бенефициент. Без никакъв мотив, от министерството предоставиха данни само за някои от исканите години – в отговора им пише, че се предоставят данни от 2018 г. до 2020 г., но всъщност са включени и справки за 2014 г. и за 2021 г. Какво показват те?

С Независимия учителски синдикат договори няма. Със синдикат “Образование” (към КТ “Подкрепа”) има само един договор. Той е за 19 720 лв., сключен на 30 април 2020 г. и със срок за изпълнение до 5 ноември 2020 г. Договорът е за изпълнение на проект: “Създаване на капацитет за подобряване на условията на труд и справяне с хроничния стрес на педагогическите специалисти в образователните институции”, като средствата за него са от фонд “Условия на труд”. Това е фонд към социалното министерство. От него, по закона за здравословни и безопасни условия на труд, се предоставят средства за провеждане на специализирани обучения, семинари и конференции в областта на здравословните и безопасни условия на труд (чл. 46, ал. 1, т. 6 от ЗЗБУТ).

Всички останали плащания – 16 на брой – са предоставени на Синдиката на българските учители. За трите години от 2018 до 2020 г., когато е времето на третия кабинет на Бойко Борисов, СБУ е бил изключително активен. И то сключвайки 16 договора за общо около 385 000 лв.

Целия материал четете в “Сега

Как МОН финансира учителските синдикати

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции