<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182134" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За (не)презид...

Посланикът на САЩ у нас отрече да е съгласувал хора за службите (видео)

30 Май 2023
0 150

Посланикът на САЩ у нас отрече да е съгласувал хора за службите, съобщи bTV. „Ние уважаваме България като суверенна държава“, каза Кенет Мертен в отговор на въпрос за скандала около записа от партийното събрание на „Продължаваме промяната“.

И допълни: „Не мога да говоря от името на други посолства, а само от свое име. Не съм обсъждал имена с никого, това не ми е работата“.

Кенет Мертен е в Бургас, където стартират честванията на 120 години дипломатически отношения между България и САЩ.

Поводът за неговия коментар стана твърдението, че шефовете на службите се съгласуват с посолства.

„Това са решения, които трябва да се взимат от българи“, уточни посланикът на САЩ.

Посланикът на САЩ у нас отрече да е съгласувал хора за службите (видео)
Снимка: стопкадър/видео bTV

Шефът на ДАНС отхвърли обвиненията за вмешателство на чужди посолства у нас

По-рано във вторник по време на изслушване в парламента шефът на ДАНС Пламен Тончев заяви, че ръководствата на спецслужбите никога не са съгласувани с партньорски държави. Народното събрание изслуша на извънредно заседание шефовете на службите. Поводът са изнесените записи от бившия депутат от парламентарната група „Продължаваме промяната – Демократична България“ Радостин Василев. В тях се казва, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави. Изслушването бе по искане на “Възраждане”.

Записите предизвикаха реакция от партиите, а преговарящата с “Продължаваме промяната – Демократична България” за правителство ГЕРБ обяви, че замразява разговорите.

На 28 май Асен Василев заяви, че стои зад думите си в записа.

На следващия ден, след като втората политическа сила получи мандат за съставяне на правителство, той се присъедини към мнението на съпредседателя на “Демократична България” Атанас Атанасов:

“Преди да бъде назначен който и да било, трябва да бъде проучен за надеждност, включително от нашите партньори от НАТО”, каза Атанасов. Добави, че ако партньорските служби нямат доверие в човека, заемащ висша ръководна длъжност в службите за сигурност, той няма да получава надеждна информация по каналите на “съюзническите работи”.

Посланикът на САЩ у нас отрече да е съгласувал хора за службите (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции