<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183852" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС договаря з...

В Родопите започна изграждането на най-високия пилон в ЕС

09 Юни 2023
0 493

В Родопите започна изграждането на най-високия пилон в ЕС. Той ще е с височина от 111 метра и ще носи името “Рожен”.

Защо ѝ е на България гигантско знаме на Рожен

Днес стана ясно от фондация “Наследство в бъдещето”, че е направена първата копка за издигането на пилона. Инициатор на проекта е председателят на фондацията Симеон Караколев, пише Дневник.

Уточнява се, че изкопът за пилона ще е 1000 куб.м, като работата по него е дарение за каузата от фирмата “Артстрой” на Асен Соколов. Той е председател на областното представителство в Смолян на камарата на строителите, в която членуват най-големите строителни компании в страната.

Целият процес по издигането на пилона е предвидено да приключи до начaлото на юли. Но за да се довърши проектът са нужни още 200 хил. лв., като срокът за събирането им е краят на юни.

От фондацията подчертават, че на внушителния пилон ще се развее българския национален флаг най-високо в Европейския съюз. И на най-високата надморска височина в целия свят – 1430 м над морското равнище. Послания от 28-те области на България ще бъдат гравирани в основата на пилона върху плоча с карта с контурите на страната.

Пилонът ще е с тегло 110 тона, а знамето на върха му ще бъде 1110 кв.м. За транспорта му до Роженските поляни ще участват З извънгабаритни композиции u 8 стандартни тира.

Символики участват в идеята зад изграждането на пилона. Височината на пилона от 111 м символизира площта на България от 111 хил. кв. км. Както и 111 години от освобождението на Родопите от османско владичество. Изборът на мястото – Роженските поляни – за обединението на българите от две страни на една граница.

В Родопите започна изграждането на най-високия пилон в ЕС
снимка: Unsplash

Инициативата за издигане на пилона е под патронажа на президента Румен Радев.

Откриването на пилона ще е придружено от “най-мащабния спектакъл с исторически картини на живо правен някога у нас. Както и шоу-заря и концерт на примата на българската естрада Лили Иванова”.

Фондация “Наследство в бъдещето” се самопредставя като възраждаща и опазваща българските традиции, бит, обичаи и култура. Сред проектите ѝ е създаването на най-голямото знаме в България с площ 7000 кв.м и тегло близо тон. Както и събора “Рожен” за народно творчество и животновъдство.

Симеон Караколев също така е основател на Националния събор на овцевъдите в България. И на Развъдната асоциация на млечни овце. Зад идеята за пилона и веещия се нависоко трибагреник застават и популярни лица. Сред тях са бившите футболисти Христо Стоичков и Димитър Бербатов, както и историкът проф. Андрей Пантев.

В Родопите започна изграждането на най-високия пилон в ЕС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции