<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184175" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Левски" хван...

Все повече европейски страни връщат задължителната казарма

12 Юни 2023
0 325

Все повече европейски страни връщат задължителната казарма.

След падането на комунизма и края на Студената война в Европа много страни премахнаха задължителната военна служба. Но след войната в Украйна някои обмислят да я върнат обратно, пише dw.com.

Германия сложи край на военната служба през 2011 г., но тя може да бъде въведена отново, ако Бундестагът прецени, че има нужда от отбрана, както е предвидено в основния закон на страната. Подобна е ситуацията и в много други европейски страни. От 29-те, които са членки на НАТО, включително Турция, само шест са запазили задължителна военна служба от 1993 г.

Агресивната война на Русия срещу Украйна предизвика много дебати по въпроса. И много страни обмислят дали да въведат отново задължителната военна служба и да увеличат бюджетите си за отбрана.

Повечето българи подкрепят повишение на разходите за отбрана

Украйна и Литва

Малко след анексирането на Крим през 2014 г. Украйна въведе отново задължителната военна служба за мъже на възраст от 18 до 26 години. Литва я последва през 2015 г. с мъже на възраст от 18 до 25 години. След като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна на 20 февруари 2022 г., украинското правителството прие закон, с който всички физически здрави мъже на възраст между 18 и 60 години потенциално подлежат на задължителна военна служба.

Латвия

Балтийската държава е една от трите членки на НАТО, заедно с Естония и новия член Финландия, които граничат с основната територия на Русия. Латвия планира да въведе отново задължителната военна служба, която другите две никога не са премахвали.

От 2024 г. всички мъже на възраст от 18 до 27 години ще трябва да преминат 11 месеца военно обучение. От 2028 г. всяка година ще бъдат призовавани 7500 латвийци. Според НАТО това е еквивалентът на общия брой професионални войници в страната през 2022 г.

Все повече европейски страни връщат задължителната казарма

Румъния

Първият опит за повторно въвеждане на задължителната военна служба се провали през 2015 г. Но румънският премиер Николае Чука, пенсиониран генерал, отново се изказа в полза на това миналата пролет. В проектозакон, представен миналата година, румънското министерство на отбраната подкрепя предложение всички военнослужещи румънци, живеещи в чужбина, да се явят за военна служба в рамките на 15 дни в случай на обща мобилизация.

Холандия и Швеция

Холандската армия в момента има недостиг на 9000 войници и правителството обмисля увеличаване на броя чрез задължителна военна служба, както прави Швеция от 2018 г.

Най-голямата страна в Скандинавия премахна задължителната военна служба през 2010 г., но я въведе отново, тъй като нямаше достатъчно записали се доброволци. Сега всички 18-годишни трябва да се явят на служба, но само малка част са вербувани за действителна военна служба, какъвто е случаят и в Норвегия.

Норвегия и Дания

От 2016 г. всички 18-годишни в Норвегия – мъже и жени – трябва да се представят за военна служба. Но само около 9000 от 60 000 души годишно са повикани за 19 месеца служба. Според официални източници военната служба има подобно ниво на престиж като квалификациите във висшето образование поради строгия процес на подбор.

Дания също има задължителна военна служба, но са налични достатъчно доброволци, за да отговорят на търсенето.

Франция

Франция в момента обсъжда “лека” форма на задължителна военна служба. Президентът Еманюел Макрон въведе Универсалната национална служба през 2019 г., която позволява на младите хора да бъдат доброволци за един месец и да служат на страната си. Сега правителството обмисля да направи това задължително за всички френски граждани на възраст 15-17 години.

Германия

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли предложението на своя министър на отбраната Борис Писториус за въвеждане на задължителна военна служба. Има обаче призиви за национален дебат по въпроса от целия политически спектър.

Комисарят на Бундестага за армията Ева Хьогл, която също е от управляващите социалдемократи като Шолц и Писториус, наскоро предложи да се обсъди задължителна година служба във военни или цивилни институции. Тя каза още, че военните трябва да говорят за работата си в училищата.

Все повече европейски страни връщат задължителната казарма

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции