<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184234" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Горанов приз...

Татяна Дончева осъди Тошко Йорданов за обида

12 Юни 2023
0 576

Татяна Дончева осъди Тошко Йорданов за обида. Това пише Euroactiv, позовавайки се на Софийския градски съд, който отменя решението на долната инстанция, отхвърлила иска на Дончева.

Йорданов ще трябва да ѝ плати 1000 лв. обезщетение.

Асен Василев не е оттеглил иска си срещу Тошко Йорданов

Градският съд постановява, че депутатът от “Има такъв народ” е нанесъл вреди, казвайки в интервю по БНР, че „по принцип Татяна Дончева е лъжец“.

Той трябва да плати на Дончева и 55 лв. разноски по делото. Самата тя обаче дължи на Йорданов 585 лв. разноски, тъй като искът ѝ беше за 10 000 лв., т.е. отхвърлен е за 9000 лв.

Татяна Дончева осъди Тошко Йорданов за обида

Интервюто по БНР е дадено от Йорданов на 4 септември 2021 г., когато той е депутат в 46-ото Народно събрание. В него освен че “Дончева е лъжец”, Йорданов казва и че тя е „изключително нечистоплътен политически човек“.

Според магистратите, има съществена разлика между обидата и отрицателното мнение, като отрицателната оценка не може да обоснове априори, че е налице обида. Проблемът в този случай обаче идва от използването на думите „по принцип“. Като казва „по принцип“, Йорданов е надхвърлил границата на допустимата критика и е излязъл извън рамките на политическия дебат, смята съдът.

Свидетелите разказват, че макар Дончева да не е емоционален човек, тя се е почувствала обидена и омерзена от ситуацията.

Решението на градския съд не е окончателно. То може да се атакува пред Върховния касационен съд.

Татяна Дончева осъди Тошко Йорданов за обида

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции