<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=193915" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицаи се жа...

Ще дават премии за призови класирания и на младите спортисти

14 Август 2023
0 67

Ще дават премии и за призови класирания на младите спортисти. Това става възможно с промени в Наредба №5, съобщиха от Министерството на младежта и спорта. За първи път се въвежда премиране на младите спортисти от първа възрастова група преди мъже и жени. Те ще могат да получават еднократни парични награди за призово класиране на световни и европейски първенства по олимпийски дисциплини и категории. Към момента подобни финансови стимули не се предвиждаха, посочиха от министерството.

Целта на нормативната промяна е младите ни надежди да бъдат насърчени да продължат активно да тренират и да се състезават в условията на висока конкуренция, да постигат отлични класирания в първенствата от най-висок ранг и да получават удовлетворение от полагания труд и усилия.

Новите текстове предвиждат 20 000 лева за първо място на световно първенство и 10 000 лева – за европейско. Така изготвените промени са реален стимул за талантливите български спортисти, които и в последните седмици носят медал след медал за България, обясняват от спортното министерство.

С друга промяна в наредбата напълно се изравняват еднократните парични награди за паралимпийци с тези за призьорите от олимпийските игри. Към момента за първо място на паралимпийски игри параатлетите получават 160 000 лв., което е 64% от сумата за олимпийците.

Ще дават премии за призови класирания и на младите спортисти
Снимка: Facebook/ММС

Ружди Ружди отново е златен! (видео)

Параолимпийските игри са второто най-голямо световно спортно събитие след олимпийските игри. Участието в най-високия международен спортен форум за хора с увреждания е резултат от усилената работа от страна на атлетите и техните треньори след покриване на квалификационни норми при най-висока конкуренция.

Промените в наредбата са публикувани на сайта на министерството за обществено обсъждане.

Ще дават премии и за призови класирания на младите спортисти

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции