<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199280" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Откриха офиц...

Дончо Златев се сблъска с въпросите на “Господарите” (РЕПОРТАЖ)

20 Септември 2023
0 9461

Дончо Златев – човекът със съмнителни дарителски кампании за детски линейки и за хора на диализно лечение се се сблъска с въпросите на репортера на “Господарите” Виктория Симеонова.

Но нека проследим цялата история около Дончо Златев, която разследва репортерът ни Виктория Симеонова.

Съмнителна кампания използва името на “Капачки за бъдеще”, за да трупа дивиденти (РЕПОРТАЖ)

“Дадох съгласието си да ме включат в писмо до институциите с искане за детски линейки. Не съм се съгласявал да ставам лице на кампания, физиономията ми да обикаля социалните мрежи и да се събират пари на мой гръб”. Това заяви Маги Халваджиян пред репортера ни Виктория Симеонова. И призова институциите да се заемат със случая.

Замесиха Маги Халваджиян, Рафи и много други известни личности в съмнителна кампания за детски линейки (РЕПОРТАЖ)

Рафи също е знаел, че ще бъде включен в отворено писмо до институциите. Не е чувал за намеренията да се прави такъв вид кампания с лицето му или да се събират пари.

Уви, кампанията в Helpcarma, събираща пари за линейки, бе активна до преди седмици, когато заснехме този материал. Тя беше спряна едва след нашата намеса. Нещо повече – при опит да изпратим подставено лице, което да се представи като дарител, Дончо Златев радушно прие предложението. И обясни, че с даренията финансира логистиката на “доброволци, замесени в кампанията”. Дали обаче може да му се вярва?

Наше подставено лице опита да направи дарение за “Детски линейки сега”. Така получи данните на “Асоциация за подкрепа на диализно болни пациенти”. Решихме да проверим в детайли дейността на въпросната асоциация.

Наше подставено лице опита да направи дарение за “Детски линейки сега” (РЕПОРТАЖ)

За първи път историята на Ибрям Тахир е представена от Асоциацията за подкрепа на диализно болни пациенти през местна медия през 2022 година.

Вдовица разбрала, че Дончо Златев е събирал пари за мъжа ѝ месеци след кончината му (РЕПОРТАЖ)

Без информация какво се е случило тогава, събрани ли са необходимите средства и какво предстои същата кампания се представя на потребителите във фейсбук страницата на Асоциацията втори път през 2023 година. Година по-късно сумата е набъбнала до 5000 лева.

Вдовица разбрала, че Дончо Златев е събирал пари за мъжа ѝ месеци след кончината му (РЕПОРТАЖ)

Организира се мач с популярни лица и политици. Отчет за събраните средства отново няма.

Вдовица разбрала, че Дончо Златев е събирал пари за мъжа ѝ месеци след кончината му (РЕПОРТАЖ)

Месец по-късно през април от Асоциацията пишат, че Ибрям е починал. Тогава според тях има останали 2800 лева в сметката за лечението му, които би трябвало да се платят като стипендия на дъщеря му Мелек, на която ѝ предстои да бъде ученичка в 8 клас. Няма повече публикации по темата.

Жената на Ибрям говори пред нас през август

Фетие Исмаил беше изненадана да разбере детайли около кампанията за събиране на средства за мъжа ѝ. По думите ѝ тя и близките му са обикаляли от врата на врата, теглили са кредити, за да може Ибрям да се подложи на необходимата операция. Веднъж той е бил опериран преди време, а тази година трябвало отново да го оперират. Семейството обаче нямало идея, че Дончо Златев събира средства за неговото лечение.

В крайна сметка не успели да съберат средствата и мъжът починал през април. През юни Златев се свързал с Фетие и ѝ обещал стипендия за детето. До август, когато ние се чухме с нея, нито стотинка от сумата не стигнала до тях.

Вдовица разбрала, че Дончо Златев е събирал пари за мъжа ѝ месеци след кончината му (РЕПОРТАЖ)

Как Златев отговори на нашите въпроси?

Дончо Златев се срещна с наше подставено лице, пред което разказа за дейността си, обвини “Капачки за бъдеще”, че си правят реклама вместо да помагат и увери, че е платил обещаната стипендия на дъщерята на Ибрям. Пред репортера ни Виктория Симеонова той се оплете – уж имал много дейности на кампанията “Детски линейки сега”, но конкретно се хвали с отворени писма до институциите. Уж е събирал пари за Ибрям веднъж, но всъщност дори не знае колко са събраните пари. Все пак в крайна сметка Златев обеща да плати стипендията на детето на починалия Ибрям и го направи седмици по-късно. Обеща и повече прозрачност по кампаниите – ще проследим дали тя ще се случи наистина.

Продължаваме внимателно да следим дейността му, а вие продължавайте да ни сигнализирате за всякакви злоупотреби, измами и корупция на gospodari.com.

Дончо Златев се сблъска с въпросите на “Господарите”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • хлебарка

    22 Октомври 2023

    Много леко приемате нещата с тия готини песнички. РЕйтинга ви падна драстично от както Боби Ваклинов и Дани Йорданов напуснаха предаването ви..

Покажи всички Скрий

Реакции