<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208635" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полша обвини ...

Кметът на София отхвърли обвиненията на МВР за протеста

22 Ноември 2023
0 119

Кметът на София отхвърли обвиненията на МВР за протеста. Не отговарят на истината твърденията, че Столичната община не е съгласувала протеста с МВР и СДВР в законовия срок. Това написа Васил Терзиев във Facebook. Вътрешният министър Калин Стоянов отправи критики в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Така професионалното ръководство на МВР се опита да прехвърли на общината отговорността за бруталното насилие над протестиращите срещу БФС. Калин Стоянов заяви, че на 16-и сутринта полицията е разбрала, че кметът на София е съгласувал протеста. Но без да поиска становище от МВР, пише Дневник.

Професионалното ръководство на МВР прехвърли отговорността върху слабата комуникация с общината и за разчистването на периметъра около стадиона за опасни предмети преди протеста. То не е обхванало контейнерите за смет и така се стигнало до тяхното запалване и силно горене.

Твърденията, че Столична община не е уведомила МВР и СДВР в законовия срок не отговарят на истината“. Това съобщиха от администрацията.

И допълниха: “Уведомление за провеждане на протест към Столична община постъпва на 14 ноември 2023 г., в края на деня. Още на следващата сутрин общината уведомява всички ресорни органи за сигурност. Няма постъпили възражения или становища по реда на чл.12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, което е единственият законен начин да бъде издадена заповед за прекратяване на протест“.

Кметът на София отхвърли обвиненията на МВР за протеста
Снимка: Facebook

Аз лично проведох разговор с Директора на СДВР и бях в постоянен контакт през онази вечер. От изслушването на вътрешния министър Калин Стоянов в Комисията по обществен ред и вътрешна сигурност на Народното събрание и коментарите на председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и народния представител и експерт по фирмена сигурност Маноил Манев – членове на Комисията, разбрах, че те прехвърлят вината за размириците и последвалата непропорционална полицейска реакция миналия четвъртък в София върху Столичната община и към мен персонално. Това показва дълбоко непознаване и пренебрегване на основни принципи, залегнали в Конституцията и законите на България или стандартен опит за манипулиране на обществото“, написа кметът на София.

Отговорното поведение и познаването на законите от всички заемащи публична длъжност не е пожелателно, а задължително, пише още Васил Терзиев.

И допълва, че всичко останало руши всяка минута доверието на хората в институциите.

“Дойдоха, набиха ни и си тръгнаха”: Говори пострадал от полицейско насилие по време на протеста срещу БФС (РЕПОРТАЖ)

Правото на мирно събрание на гражданите е конституционно уредено. Принципът е, че ограничаването му може да почива единствено и само на „несъмнени данни“ и по законоустановена процедура. За щастие на всички нас! Има закони и те трябва да се спазват – от всички.

А „несъмнени данни“ като кмет мога да получа единствено от държавен орган, разполагащ с правомощия да събра такива данни. Органът, който много добре познава криминогенните фактори и е оправомощен да управлява рисковите за обществения ред ситуации е МВР. Така поне казва Законът за МВР, който вменява на „органите на реда“ да извършват оперативно – издирвателна, информационна и превантивна дейност, за да могат да оценяват и предотвратяват риска, от определени ситуации за обществения ред. И като го оценят, да информират обществеността и институциите, че са налице „несъмнени данни“ – основание да се ограничи конституционно закрепеното право на гражданите на събирания. Кметът, на база получените от МВР данни, може да издаде мотивирана писмена заповед, с която да ограничи това право на гражданите, а самата заповед подлежи на съдебно обжалване. Разбира се, ако данни няма, подобна заповед би била недействителна и ограничаваща конституционни права.

И рискът за обществения ред при спортни мероприятия също се оценява от МВР, съгласно Закона за опазване на обществения ред.

А степента на риск се определя от организатора на мероприятието и спортната федерация, администрираща съответния вид състезание, съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи.

А кметът? Кметът може да определи как да бъде изтърпяно наказанието обществено-полезен труд на потенциалните нарушители във връзка с подобни мероприятия, отново според закона“ посочва Васил Терзиев.

Стотици полицаи протестират “спонтанно” в подкрепа на… себе си (видео)

Кметът на София отхвърли обвиненията на МВР за протеста

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции