<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208765" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изведено от У...

Размразиха 900 млн. евро от авансовите плащания за Унгария

24 Ноември 2023
0 108

Размразиха 900 млн. евро от авансовите плащания за Унгария. Парите са част от фондовете за възстановяване на страната след пандемията от коронавирус, които бяха замразени в края на 2022 г. Със задържането на тези плащания Европейската комисия опитва да убеди Унгария да оттегли ветото, което спира помощта за Украйна, пише Свободна Европа.

В края на 2022 г. Европейската комисия замрази еврофондове на стойност 6.35 млрд. евро, предназначени за Унгария, заради опасения, че европейските средства могат да бъдат използвани, за да стимулират корупцията в страната. Същевременно страната използва ветото си на страна членка и блокира решенията на ЕС за предоставяне на икономическа помощ на Украйна в размер на 50 млрд. евро до 2027 г. и за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) с Киев.

Размразиха 900 млн. евро от авансовите плащания за Унгария
Снимка: iStock

Реваншът на Орбан: Унгария блокира 18 млрд. евро помощ за Украйна

Новината за изплащането на част от средствата за Унгария идва, след като е разгледан изменения план за възстановяване на страната на обща стойност 10,4 млрд. евро.

След очакваното изплащане на авансовите средства обаче по-голямата част от сумата ще остане блокирана. Причината е, че те са обвързани с върховенството на закона в страната. Унгария трябва да напредне по въпроси като съдебната реформа и борбата с корупцията. Също и управлението на системите за одит и контрол, за да ги получи.

Българите са по-големи фенове на Орбан от унгарците

ЕС за първи път обвърза прилагането на върховенството на закона в страните членки с европейските фондове през 2020 г. Унгария пък се превърна в първата страна в 27-членния блок, която трябва да промени законодателството си, за да не загуби финансирането си.

Унгарският премиер Виктор Орбан управлява страната от повече от 10 години. Той поддържа близки отношения с Русия дори и след началото на войната ѝ в Украйна. Същевременно партията на Орбан “Фидес” прокара законопроект за “защита на националния суверенитет” от чужда намеса. Стъпка, която увеличи напрежението между Унгария с ЕС.

Размразиха 900 млн. евро от авансовите плащания за Унгария

За над 10 години управление Орбан ограничи правата на мигрантите, ЛГБТИ общността и жените. Подчини съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди на властта. През 2018 г. разследване на Reuters установи, че той насочва средства за развитие на ЕС към свои роднини и приятели.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Размразиха 900 млн. евро от авансовите плащания за Унгария

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции