<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93950" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой как е гла...

България показа най-малък процент излезли от строя машини за гласуване в света

14 Юли 2021
0 624

България показа най-малък процент излезли от строя машини за гласуване в света, пише Lex.bg.

С половин процент главно частично деактивирани машини за гласуване България направи най-доброто постижение при избори с този вид машини. Такива се използват от милиарди избиратели по света и в развити държави като САЩ, Сингапур, Белгия и редица други страни. Обикновено процентът на машините с неизправност в изборния ден в света е 1,5 -2,5%. И той се постига не на първите избори само с машини.

Практиката в други държави

За да се избегне преминаване към гласуване с бюлетини, в държавите с традиции в машинното гласуване, във всяка секция се използват 3-4 машини. Дори една да откаже – това не е проблем, а излязлата от строя машина просто се заменя. В това отношение е важно България да направи промени в законодателството си, за да няма зависимост от единствена машина в една секция. Добре е и да се окрупнят секциите, където това е възможно.

Проблеми в Русе с машините за гласуване (видео)

България показа най-малък процент излезли от строя машини за гласуване в света

Международната практика показва, че в над 90% от случаите проблемите с машините въобще не са в самите машини и софтуера им. Повечето проблеми са в условията за експлоатация в секциите – спиране на тока, токови удари, събаряне на машини (за които често въобще не се съобщава), използване на некачествени дезинфектанти, натиск или повреждане на картите за активиране (включително умишлено повреждане), използване на остри предмети за натиск върху машините и пр. Машините се самоизключват след 5,5 минути, ако никой не е гласувал. Тогава трябва просто да се активират, а не да се решава, че има повреда.

Ситуацията у нас

Преди изборите имаше множество сигнали, че се подготвят действия за повреждане на машините с цел да се премине към гласуване с бюлетини. Най-лесният начин за изваждане на машина от строя е да бъдат повредени картите за активиране.

Вместо припаднали хора в зала „Арена Армеец“, тази година всичко минаваше без никакво напрежение, влачене на чували от външни хора нямаше как да има. Членовете на секционните комисии, вместо да припадат се радваха да гледат финала европейското по футбол. Можело значи нещата да се направят и по-добре.

Основателят на спечелилата изборите партия ИТН Слави Трифонов заяви: „това бяха най-честните избори досега. И не заради резултата на „Има такъв народ“, а заради новите изборни правила. Те ограничиха максимално купения вот, корпоративния вот и манипулациите с „мъртвите души„.

България показа най-малък процент излезли от строя машини за гласуване в света

Източник: Lex.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции