Сигнализирай!

В Сомалия прожектираха филм в кино за първи път от 30 години

Gospodari.com
Gospodari.com
23.09.2021 г.
9
0

В Сомалия прожектираха филм в кино за първи път от 30 години. С това страната дава знак, че е готова за културно обновление след застоя, пише The Guardian.

Събитието се проведе в Националния театър в столицата Могадишу. Сградата многократно е била цел на атентатори-самоубийци и е била използвана като база от военните. До сряда вечер там никога досега не е бил прожектиран сомалийски филм.

В Сомалия се борят с най-тежкото нашествие на скакалци от 25 години, като ги ядат (видео и снимки)

Историческа нощ

„Това е историческа нощ за сомалийския народ: тя показва как надеждите са възродени след толкова години на предизвикателства“, коментира театралният режисьор Абдикадир Абди Юсуф преди прожекцията.

Програмата за вечерта включваше два късометражни филма на сомалийския режисьор IBrahim CM - Hoos and Date from Hell - с билети, продадени на цена 10 долара - висока цена за повечето хора в страната.

В Сомалия прожектираха филм в кино за първи път от 30 години

Столицата Могадишу е била дом на много киносалони по време на своя културен разцвет, а Националният театър - построен от китайски инженери като подарък от Мао Цзедун през 1967 г. - е бил домакин на концерти и представления на живо. Но приморската столица е в застой след избухването на гражданската война през 1991 г.

Военачалниците са използвали театъра като военна база. Сградата беше отворена отново през 2012 г., но две седмици по-късно беше взривена от джихадистите от Аш-Шабаб. Свързаната с Ал Кайда ислямистка групировка редовно атакува в Могадишу и смята развлечението за зло.

След реставрация, властите обявиха плановете си тази седмица да се проведе първата прожекция в киното. Новината бе горещо посрещната от повечето хора в града, зажаднели за културен живот. Други бяха по-резервирана и се тревожеха за безопасността.

Джихадистите бяха изгонени от столицата още преди цяло десетилетие, но въпреки това запазват контрола над някои части от провинцията. Борбата с тях продължава.

В Сомалия прожектираха филм в кино за първи път от 30 години

Източник: The Guardian

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.