Сигнализирай!

В България: бият жените, но обичат "семейните ценности"

Gospodari.com
Gospodari.com
23.09.2021 г.
6
0

Борят се срещу "третия пол" и се кълнат в "семейните ценности", но бият жената до себе си: в България все повече майки, съпруги, приятелки стават жертва на домашно насилие. Държавата не прави почти нищо, за да ги защити, пише Георги А. Ангелов за Дойче веле.

В България домашното насилие е проблем. Но колко голям точно? Всъщност, няма държавна институция, която да води официална статистика на случаите. По всичко обаче изглежда, че от началото на пандемията (вече почти две години) положението се влошава - според данните, публикувани от Софийска районна прокуратура, обажданията до спешния телефон 112, обажданията до телефона за психологически и правни консултации на Български фонд за жените, както и според случаите, описани в медиите.

Пандемията води до повече насилие

Общо 14 338 са сигналите за домашно насилие до телефон 112 от началото на 2021 година до 15 юли. За същия период на 2020 - годината, в която започна пандемията - те са били 14 666. В същото време прокурорите в Софийска районна прокуратура (СРП) са се занимавали с три пъти повече досъдебни производства за домашно насилие от първото полугодие на 2021 в сравнение със същия период през 2019 - когато все още нямаше Covid-19, локдаун и изолация.

За първото полугодие на тази година в СРП са заведени 700 преписки за домашно насилие, от които са образувани 127 досъдебни производства. От 1 януари до края на юни 2020 за домашно насилие за заведени 564 преписки, а които са образувани 116 досъдебни производства. За същия период на 2019 има 344 преписки и 40 досъдебни производства за домашно насилие. Покачването от 2019 насам е очевидно.

За първите шест месеца на 2021 от образуваните 127 досъдебни производства -118 са решени, а петима души са осъдени ефективно и вече излежават присъдите си в затвор. За същия период решените досъдебни производства през 2020 са 76, а за 2019 - 15. Видно от отчетите е следното: че прокуратурата се е заела сериозно с проблема на домашното насилие.

Увеличават се случаите на домашно насилие по време на извънредното положение (видео)

През първите шест месеца в годините, белязани от пандемия - 2020 и 2021 - са образувани и много преписки за нарушени заповеди за домашно насилие.

"Covid-19 и пандемията оказват влияние върху ситуацията с домашното насилие. Когато хората се страхуват за оцеляването си, работата и насъщния, когато оставатдълго време вкъщи и живеят в една неяснота, това генерира набор от отрицателни емоции и преживявания, което може да катализира семейни проблеми и ситуации на насилие", коментира пред Дойче Веле Светлана Михайлова от Български фонд за жените.

От организацията предоставят безплатни правни и психологически консултации чрез видео връзка. От 26 юни до края на септември миналата година организацията е имала 15 заявки за консултации. За тази година от август до 21 септември те са 25. Михайлова каза, че за хората, живеещи извън столицата и големите градове, ситуацията при семейно насилие е по-сложна - поради куп причини.

"Там темата за домашното насилие е още табу и няма достъп до консултация и закрила", каза Михайлова. В големия град има анонимност и повече възможности за достъп до експерти и кризисен център. Самите кризисни центрове в страната, които са малко над 10, не смогват да осигуряват защита. Всички потърсили консултации от фонда са жени.

В България: бият жените, но обичат "семейните ценности"

Какво се прави срещу домашното насилие?

Преди три години Конституционният съд обяви Истанбулската конвенция за противоконституционна. Решението беше предшествано от политическа кампания и обичайната буря от дезинформация относно международния договор. Дори от "особеното мнение" на някои от върховните съдиите се видя, че решението отразява политическата ситуция в България.

А документът целеше единствено превенция на и борба срещу насилието над жени и домашното насилие. След победата на "семейните ценности" както от опозиционната БСП, така и от управляващите ГЕРБ твърдяха, че ще приемат достатъчно закони, за да бъдат защитени правата на жените и децата без да се "въвежда третия пол", както и че ще бъде изградена мрежа от кризисни центрове. Това, разбира се, не се случи.

За обществено обсъждане в началото на тази година беше обявен проект за промени на Закона за защита от домашното насилие, но и двата парламента след това бяха заети с "изчегъртване" и не стигнаха до закона. В редица критични доклади на ЕК, ООН и други организации се казва, че българският закон не осигурява адекватна защита на жертвите на домашно насилие.

Междувременно евродепутатите приеха преди дни законодателна инициатива, в която се настоява за целенасочено законодателство и политики за справяне с всички форми на насилие и дискриминация на полова основа.

Това означава, че европарламентът иска да се създаде ориентирана към жертвите директива на ЕС, в която се използват стандартите, залегнали в Истанбулската конвенция и други международни стандарти, и която следва да включва и мерки за превенция, услуги за подкрепа, защита и обезщетение за жертвите, минимални стандарти за правоприлагане и т.н.

Можем да сме сигурни, че религиозни организации отново ще използват дезинформация, за да повлияят на общественото мнение. А тя ще бъде яхната и от политически партии.

И така: и след 2021 година майки, съпруги, приятелки и други жени ще продължат да стават жертва на домашно насилие в България. Защото в страната не се предприема почти нищо, за да бъде то спряно. 

Източник: Дойче веле

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.