Сигнализирай!

96-годишна секрeтарка на нацистите от лагер на смъртта избяга от съдебен процес

Gospodari.com
Gospodari.com
30.09.2021 г.
27
0

96-годишна секратарка на нацистите от лагер на смъртта избяга от съдебен процес, пише The Guardian.

Ирмгард Фюрчнер започнала работа в лагера в Щутхоф, когато била на 18 години. Този четвъртък тя трябваше да се яви в съда зе непълнолетни в Итцехо. Вместо това обаче 96-годишната бивша секретарка изчезнала от дома за стари хора на половин час път южно от Кюикборн, недалеч от Хамбург.

"Тя е взела такси от дома рано тази сутрин и се е отправила към метростанция в Хамбург", съобщава говорителят на съда Фредерике Милхофер и допълва, че местонахождението ѝ е неивестно.

96-годишна секратарка на нацистите от лагер на смъртта избяга от съдебен процес
Снимка: EPA

Обвиненията

Обвинителният акт не могъл да бъде прочетен поради липсата на обвиняемата. Делото ѝ се гледа от съда за непълнолетни заради младата възраст, на която била по онова време.

Фюрчнер е обвинена в подпомагане на убийството в 11 412 , кактозатворници и в съучастие в 18 случая на опит за убийство. Тя е първата жена, изправена пред съда от десетилетия за престъпления, свързани с Третия райх.

Германия още плаща пенсии на нацисти, служили при Хитлер

Независимо от това колко малка е била ролята на даден сътрудник, достатъчно е да се посочат доказателства за връзката му с режима, за да бъде подведен под отговорност.

По този начин през 2016 година 94-годишният библиотекар в Аушвиц Оскар Грьонинг получи четири години. А пазачът Райнхолд Ханнинг получи пет години. Демянюк, Грьонинг и Ханинг починаха, преди да им се наложи да излежат присъдата си, докато чакаха резултата от обжалването си.

Снимка: EPA

Друг бивш пазач в Щутхоф на име Бруно Дей получи 2-годишна пробация от съда за непълнолетни през 2020 година. Но призна вината си и изрази съжаление. Той е жив и до днес.

“Пътят на плъховете”: как нацистките главорези избягаха в Аржентина

Доказателства за вина

Прокурорите по делото на Фюрчнер ще трябва да докажат дали и до каква степен първият секретар на коменданта на лагера Пол Вернер Хопе, майор в СС, основната паравоенна организация при Адолф Хитлер, е допринесъл за масовите убийства, които са се случили там.

В обвинителния си акт прокурорите заявяват, че между юни 1943 г. и април 1945 г. та е „помагала на отговорните в лагера при системното убиване на еврейски затворници, полски партизани и съветски руски военнопленници, в ролята ѝ на стенограф и секретар на командира на лагера ”.

96-годишна секратарка на нацистите от лагер на смъртта избяга от съдебен процес.

Източник: The Guardian

Заглавна снимка: Shutterstock

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.