Сигнализирай!

Слонове еволюират във вид без бивни заради дългогодишното брутално бракониерство (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
22.10.2021 г.
51
0

Бивните на слоновете са основна тяхна харакетристика - те помагат на животното да вдига тежки клони, да събаря дървета, да оголва кората им, да изкопава вода и минерали от почвата.

Все по-голяма част от женските слонове в националния парк Горонгоса в Мозамбик обаче се раждат без тях. Учените твърдят, че това е еволюционният отговор на бруталните убийства по време на 15-годишната гражданска война в страната. Често слоновете стават жерта на бракониери именно заради бивните си от слонова кост.

Служителите, работещи в парка, започват да забелязват явлението още през 1992 г., след края на войната. Те проучват стари видеозаписи от парка и установяват, че делът на женските без бивни се е увеличил повече от три пъти между 1972 г. и 2000 г. Това е и периодът, през който популацията на слоновете в областта е спаднала значително, от приблизително 2000 до около 250 индивида.

"По време на войната Горонгоса беше по същество географският център на конфликта", каза Райън Лонг, доцент по естествени науки в университета в Айдахо.

Слонове се забавляват като чупят огромни тикви (видео)

Той допълва още, че войниците в района са убивали животните и след това продавали слоновата кост за закупуване на оръжия и боеприпаси. "Нивото на бракониерство беше много интензивно", казва Лонг.

Анализът показа, че женските са най-засегнати. Слоновете без бивни са имали над пет пъти по-голям шанс да оцелеят по време на 28-годишния период. Следователно е много малко вероятно адаптацията да бъде случайна.

Подобна аномалия се среща - само при женските - дори при липса на бракониерство, но обикновено само при малка част от тях.

В Горонгоса през 70-те години на миналия век 18,5% от женските слонове не са имали бивни, докато три десетилетия по-късно 51% са имали.

Някои слонове израстват без бивни заради дългогодишно брутално бракониерство

Източник: Си Ен Ен

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.