Сигнализирай!

Хората, които вярват в конспиративни теории за Covid-19 е по-вероятно да се заразят, сочи проучване

Gospodari.com
Gospodari.com
28.10.2021 г.
16
0

Проучване установи, че вярата в конспиративните теории за Covid-19 е проспективно свързана с различни негативни резултати, включително заразяване с вируса.

Изследването е публикувано в списанието Psychological Medicine.

Авторът на изследването Ян-Уилем ван Проойен, доцент по психология във VU Amsterdam, каза:

"Има много конспиративни теории относно пандемията Covid-19 и стана очевидно, че вярата в тях влияе на поведението им, те не спазват противоепидемичните мерки"

По негови думи въпреки че конспирациите изглеждат изключително нелогично, те наистина въздействат върху нагласите, емоциите и поведението на хората.

“Ама каква е тая тъпотия”. Как всички конспирации за Covid-19 се озоваха в центъра на София

Екип психолози е проучил 5745 души в Холандия, първо през април 2020 г., а след това отново осем месеца по-късно. При първия етап на проучването се изследвало доколко хората вярват в няколко популярни конспиративни теории, че вирусът е биологично оръжие, уловка за отнемане на правата на гражданите, измама, измислена за финансова изгода, и/или прикритие за предстоящото икономически крах.

След това, през декември 2020 г., участниците бяха анкетирани отново, този път за техния опит от пандемията - дали някога са били тествани за вируса, дали тестът е бил положителен или отрицателен и нарушавали ли са противоепидемичните мерки.

Техните открития "предполагат, че вярванията в конспирацията са свързани с безброй негативни житейски резултати в дългосрочен план".

Тези, които вярват в теории на конспирацията, например, е по-вероятно да са боледували именно защото не спазват мерките за борба с вируа.

Източник: 9 GAG

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.