Сигнализирай!

Американското разузнаване: Може никога да не се разбере откъде е тръгнал Covid-19

Gospodari.com
Gospodari.com
30.10.2021 г.
20
0

Американското разузнаване твърди, че може никога да не се разбере откъде е тръгнал Covid-19, пише BBC. Със сигурност обаче той не е създаден като биологично оръжие.

В обновен доклад за оценка на произхода на вируса, публикуван от Американското разузнаване, пише, че теорията за предаване на вируса от животните на човек е само хипотеза за това как може вирусът да е достигнал до нас.

Но няма достатъчно информация това да бъде категорично доказано.

Все още мненията по темата остават силно разделени. Четири агенции твърдят с "малък коефициент на сигурност", че вирусът е животински и се е прехвърлил на хората.

Пазарите в Ухан са продавали стотици опасни животни, но не прилепи и панголини

Китайската теория

Друга агенция казва, че той е "модификация", която е възникнала при лабораторен инцидент. Според тази теория в Уханския институт по вирусология са допуснали грешка при експеримент върху животни.

Китайските власти не били запознати с експеримента, докато вирусът не се разпространил в Ухан в края на 2019 година. Но и умишлено прикрили информацията месеци по-късно.

Американското разузнаване: Може никога да не се разбере откъде е тръгнал Covid-19

Властите в страната свързват вируса с пазар за морски дарове и риба в Ухан. Именно там според тях той се пренесъл от заразено животно на човек.

По-рано тази година американци откриха доказателство за грешка в лабораторията в Ухан. Или поне протокол от инцидент.

Проверките от САЩ

През май президентът Байдън разпореди на разузнаването да разследва произхода на вируса и особено теорията за лабораторния експеримент, която Китай отхвърля.

В отговор на доклада на разузнаването, китайското посолство във Вашингтон обяви, че това разследване е заплаха за националния суверенитет на Китай.

"Ние се стараем да открием причините за случилото се. Но не искаме да го политизираме, както правят в САЩ", се казва още в китайската позиция.

Около 240 милиона случая на Covid-19 са потвърдени в света. Починалите са над 4,9 милиона.

Американското разузнаване: Може никога да не се разбере откъде е тръгнал Covid-19

Източник: BBC

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.