Сигнализирай!

Ритници, бой с пръчки и смрад на урина: зад стените на психиатриите в България

Gospodari.com
Gospodari.com
05.11.2021 г.
38
0

Ритници, бой с пръчки и смрад на урина: зад стените на психиатриите в България се крие истински ужас, пише Deutsche Welle.

Експерти от Съвета на Европа разкритикуваха остро България заради лошото отношение към пациентите, настанени в психиатрични болници и социални институции. Обвиненията включват физическо малтретиране, ужасяваща хигиена в някои социални домове и отнемане на свободата на пациентите, посочва агенция ДПА. Физическото малтретиране, извършвано от персонала на въпросните заведения, се изразява в блъскане, плесници и ритници. Това се казва в публикувания днес документ на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа.

Нечовешки и унизителни условия

Обичайна практика в психиатриите или други социални заведения е пациентите да бъдат ритани, шамаросвани и налагани с пръчки. Такива пръчки редовно са откривани в кабинетите на служителите. Те изглежда са нещо като стандартен инструмент за тях, се посочва още в доклада. Настанените в психиатриите освен това обитават "мръсни спални помещения с мръсни и дори ръждясали легла. Около тях се разнася отвратителна смрад на урина. Мухи лазят навсякъде, кацайки по легла и пациенти". От КПИ отбелязват, че тези хигиенни условия могат да бъдат определени единствено като нечовешки и унизителни.

Ритници, бой с пръчки и смрад на урина: зад стените на психиатриите в България
Снимка: БНР

Директорка на психиатрия обвини Спешна помощ, че е отказала линейка за пациент

Друг основен упрек е свързан с нелегалната практика за изолация. Използват се и средства за механична имобилизация на настанените в такива заведения. При последната инспекция експертите на Съвета на Европа не са открили метални вериги, използвани за тази цел. Но има множество еднозначни свидетелства на пациенти, че са "били връзвани към леглото с колани в продължение на цели дни. Те през цялото време са били с памперси, в които е трябвало да уринират и дефекират". Някои пациенти са съобщили, че ръцете им са били връзвани над главата, причинявайки им болка, подуване и изтръпване на горните крайници. Това също може да бъде описано като малтретиране, заключават авторите на документа.

Това не бива да продължава повече

Представители на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение са посетили общо 14 пъти България от 1995 година до днес. Те винаги са давали лоша оценка за състоянието на психиатричните болници и социалните домове в страната, припомня агенция ДПА. Въпреки това не е постигнат почти никакъв напредък. Препоръката към българските власти е за радикална промяна: за борба срещу стигматизирането, свързано с психичното здраве; за полагане на реални усилия за интегрирането на лицата с психични разстройства и умствена изостаналост в общността, вместо позорното им криене на отдалечени места, каквато практика съществува от дълго време. Продължаващото малтретиране и небрежно отношение спрямо толкова уязвими потребители на социални услуги в България не бива да продължава повече и трябва без забавяне да бъде премахнато, четем още в документа.

Подчертава се, че препоръките на КПИ трябва да се разглеждат като инструмент, който помага на българските власти да установяват недостатъците и да предприемат необходимите промени в съответствие с основните ценности, които България е приела в качеството си на държава членка на Съвета на Европа и на ЕС.

Ритници, бой с пръчки и смрад на урина: зад стените на психиатриите в България

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.