Сигнализирай!

Създателят на биткойна стана 15-ият най-богат човек на планетата

Gospodari.com
Gospodari.com
16.11.2021 г.
17
0

Създателят на биткойна стана 15-ият най-богат човек на планетата, предава The Independent.

Нетното богатство на Сатоши Накамото възлиза на 73 милиарда долара в собственост върхо от 750 000 до 1,1 милиона биткойна. По този начин човекът или лицата, криещи се зад псевдонима, изместват наследниците на веригата Walmart Джим и Роб Уолтън и мексиканския предприемач Карлос Слим.

Създателят на биткойна стана 15-ият най-богат човек на планетата

Цената на децентрализираната криптовалута наскоро удари нов връх в цента за монета, достигайки сумата 68 000 долара. Само за последната година това е ръст от 300%.

Някои прогнози твърдят, че биткойн ще надскочи прага от 100 000 преди края на годината. А това ще прати Накамото на 10-то място в ранклистата по богатство наред с финансиста Уорън Бъфет.

Мистериозният изобретател на Bitcoin притежава състояние от над 50,6 милиарда евро

Накамото описа визията си за peer-to-peer цифрова валута в бяла книга през 2008 година. Само няколко месеца по-късно през януари 2009 биткойн стана факт. След като си сътрудничи с други разработчици по проекта в продължение на близо две години, Накамото се оттегли и не е бил активен онлайн повече от десетилетие.

Създателят на биткойна стана 15-ият най-богат човек на планетата

Както знаем, биткойн, за разлика от традиционните валути, е с ограничен брой и допълнителни количества не могат да бъдат изработвани. Смята се, че поне няколко дигитални портфейла съдържат авоарите на Накамото и сега стоят недокоснати. А това от своя страна покачва цената устремно нагоре.

Да изгубиш "ключа за златното ковчеже"

Неотдавна писахме за един куриозен случай, при който собственик на криптовалута за стотици милиони не може да си спомни паролата за портфейла. Видео с интервюто на Щефан Томас можете да си припомните горе.

Собственик на биткойни за $220 млн. има още само два опита да си спомни паролата за сметката, преди да ги изгуби

През 2015 година австралийският програмист Крейг Райт обяви, че той стои зад псевдонима Сатоши Накамото, но хора от средите на крипто индустрията се отнесоха скептично към новината. Няколко дни по-късно самият Райт публикува опровержение и се извини за думите си.

Мистериозната самоличност на Накамото остава неразкрита и до днес. Вчера писахме за съдебно дело във Флорида между близките на починал инвеститор и неговият партньор за половината от собствеността върху 1 милион биткойни.

Дело за 64 млрд. долара може да разкрие самоличността на създателя на биткойна

Според близките на Дейвид Клайман, той и Крейг Райт са били съдружници в изработването на биткойн, което им дава право на половината от собствеността на Накамото – 30 милиарда долара.

Създателят на биткойна стана 15-ият най-богат човек на планетата

Източник: The Independent

Снимки: Unsplash

Видео: ABC

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.