Сигнализирай!

Вижте как изглежда един затвор в Норвегия (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
01.12.2021 г.
86
0

Шок и професионална завист... Това са изпитали български директори на затвори и ръководители на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), когато влези в няколко норвежки затвора, пише Клуб Z. 

Вижте как изглежда един затвор в Норвегия

Дори килиите на затворниците там са в по-добро състояние от стаите за почивка в някои от местата за лишаване от свобода в България. Страната ни има да инвестира много средства, преди да прекъсна серията от осъдителни решения в Европейския съд по правата на човека за лошото състояние на пандизите.

Българската делегация се е предвождала от заместник-министъра на правосъдието Мария Павлова. Сред групата служители на МП и ГДИН е бил директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов. А също и началникът на затвора в Бургас Бранимир Мангъров и Нина Главчовска – началник на Областна служба „Изпълнение на наказанията“-София.

Вижте как изглежда един затвор в Норвегия

Норвежките домакини им показали затвора Она. Той е един от малкото затвори в Кралството с висока степен на сигурност, но без ограда навсякъде. Освен условията в килиите, българските надзиратели разгледали кравефермата и различните цехове за преработка на дървен материал, където се трудят затворниците.

Вижте как изглежда един затвор в Норвегия

Не става ясно дали това води до намаляване на присъдата им като в България. У нас два отработени дни се броят за три излежани. 

Българите са посетили и  затвора Мандал - едно от най-новите и модерни пенитенциарни заведения в Норвегия. Затворът е отворил врати миналата година и е с капацитет до 100 лишени от свобода.

Вижте как изглежда един затвор в Норвегия

"В преходното отделение Солхолмен научихме какво и как трябва да привнесем от норвежкия модел, така че нашите преходни отделения, които предвиждаме да изградим в затворническите общежития „Хеброс“, „Самораново“ и „Строител“, съответно към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да подготвят лишените от свобода за адаптиране и включване в обществото след тяхното освобождаване". Това написаха във Facebook служителите, посетили норвежките затвори.

Източник: Клуб Z

 Снимки: Министерство на правосъдието

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.