Сигнализирай!

В Нидерландия договориха коалиция 9 месеца след изборите

Gospodari.com
Gospodari.com
14.12.2021 г.
24
0

В Нидерландия договориха коалиция 9 месеца след изборите, съобщава Дневник. Днес четири от тях - същите, които управляваха от 2017 г. до изборите тази година, обявиха, че имат споразумение.

Така премиерът Март Рюте ще остане на власт за четвърти пореден мандат от 2010 г. насам. Той ще е най-дълго управлявалият лидер в ЕС - почти наравно с Виктор Орбан, който напролет е изправен пред най-сложните си избори.

Това е рекорд за период без правителствено споразумение след избори в Нидерландия и причината е, че резултатите от вота на 17 март не бяха достатъчно категорични, за да има ясен лидер. Така се стигна до 271 дни за преговори, като понякога имаше месеци наред без никакви срещи и движение по въпроса. След неуспешен опит за вот на недоверие към Рюте през април партиите дори не можеха да определят кой точно да участва в преговорите.

В Нидерландия договориха коалиция 9 месеца след изборите

През март консервативната VVD на Рюте спечели най-много гласове, но това все пак бяха само 22%. Затова бяха нужни и депутатите от проевропейската D66, християн-демократическата CDA и Християнския съюз (CU). С тях бяха договорени приоритети като увеличаване на разходите за преодоляване на структурния недостиг на жилища, субсидиране на грижите за децата и повече средства за здравеопазване и училища.

Очаква се също правителството да увеличи разходите за справяне с климатичните промени. Сред причините е, че страната е сред отделящите най-много въглероден диоксид на глава от населението в ЕС, посочва "Ройтерс".

Подробностите ще бъдат представени в сряда, след което Рюте най-вероятно ще бъде натоварен със съставянето на новото правителство. То ще встъпи в длъжност през 2022 г.

В Нидерландия договориха коалиция 9 месеца след изборите

Източник: Дневник

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.