Сигнализирай!

Първите ваксини срещу Омикрон се очакват през април

Gospodari.com
Gospodari.com
20.12.2021 г.
20
0

Доставките на евентуална ваксина срещу варианта на Covid-19 Омикрон ще започнат от второто тримесечие на 2022 г., съобщи Европейската комисия. По поръчение на държавите членки тя е активирала в неделя първата опция за поръчка на над 200 млн. дози от Pfizer/ BioNTech, пише Дневник. С нея започва изпълнението по третия договор с производителя, по който ЕС е резервирал общо 1.8 млрд. дози за 2022 и 2023 г.

Тази поръчка обхваща и ваксини, адаптирани към варианта на Oмикрон, ако те са успешни, съобщават от Брюксел. Производителят обяви по-рано, че ще се нуждае от 100 дни за корекция на ваксината спрямо силно мутиралия вариант на вируса Омикрон.

Проф. Витанов: Омикрон ще стане доминантен и през февруари ще имаме проблеми (видео)

Първите ваксини срещу Омикрон се очакват през април

Адаптираните ваксини ще са в допълнение към 450 млн. дози, които вече са планирани за 2022 г., с което общият брой на доставките от Pfizer/ BioNTech, ще достигне до 650 млн. дози през 2022 г.

Европейската комисия съобщи, че е договорила и ускоряване на доставките на ваксини срещу Covid-19 за първото тримесечие на 2022 г. заради очертаващ се недостиг в някои държави с активна кампания за поставяне на бустерни дози. Pfizer/ BioNTech ще доставят 20 млн. дози ваксина (по 5 млн. през януари и февруари и 10 млн. през март) допълнително към вече планираните 195 млн. дози. Ускоряване на доставките е договорено и с Moderna.

Бързото нарастване на случаите на варианта Омикрон правят ваксинацията по-спешна от всякога, заявява Еврокомисията.

Германия съобщи през уикенда, че се очертава недостиг на ваксини поради големия интерес към поставяне на бустери, както и че проявява интерес към неизползваните количества в България и Румъния, където ваксинацията върви слабо.

Първите ваксини срещу Омикрон се очакват през април

Източник: Дневник

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.