Сигнализирай!

Лекари: Светът е напът да излезе от пандемията Covid-19

Gospodari.com
Gospodari.com
09.01.2022 г.
24
0

Лекари от Република Южна Африка са на мнение, че светът е напът да излезе от пандемията Covid-19. Характеристиките в протичането на заразата, причинена от щама "Омикрон", може да са причина за това.

Заключение се съдържа в доклада на лекарите от Академичната болница "Стив Бико" в Претория, столицата на ЮАР.

„Ако моделът на поведение на щама "Омикрон" в Южна Африка се повтори в други страни, тогава този вариант на коронавирус може да предвещава края на фазата на пандемия на Covid-19“, цитира доклада новинарският портал News24.

„Щамът нарасна (в Южна Африка) с безпрецедентна скорост, достигайки пик след четири седмици. Въпреки това, болестта беше по-лека от другите щамове на коронавирус", казва се още в доклада.

Според южноафрикански лекари, по време на четвъртата вълна на пандемията, която беше причинена в средата на миналия ноември от щама омикрон, 466 души са били хоспитализирани в академичната болница "Стив Бико", в сравнение с 3976 по-рано. В същото време смъртността бе 4,5%, в сравнение с 21,3% при предишни вълни от Covid-19. Заразените с омикрон пациенти прекараха средно 4 дни в болница, в сравнение с 8,8 дни за по-ранните варианти на Covid-19. 

63% от хоспитализираните са постъпили с други заболявания и само последващи тестове установиха, че те имат и Covid-19. Докладът отбелязва, че при много хора предизвиканият от "Омикрон" коронавирус протича без никакви симптоми.

Източник: БНР

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.