Сигнализирай!

Топенето на огромен айсберг вля 152 милиарда тона сладка вода в океана

Gospodari.com
Gospodari.com
24.01.2022 г.
33
0

Топенето на огромен айсберг вля 152 милиарда тона сладка вода в океана. Учените преценяват как цялата тази вода може да повлияе на дивите животни на остров Южна Джорджия, разположен близо до Антарктида.

А-68А e основната част от айсберга A-68, която се откъсва от шелфовия ледник Ларсен в Антарктида през 2017 г. Три години по-късно той изплува в по-топли води, с което се превърна в заплаха за остров Южна Джорджия - важно убежище за пингвини, тюлени и други диви животни. За щастие, огромният леден къс се разпадна, но въздействието му все още може да се усети.

Нова опасна мода – хора умишлено се заразяват с Covid-19

Топенето на огромен айсберг вля 152 милиарда тона сладка вода в океана

В изявление от 20 януари Европейската космическа агенция съобщава, че айсбергът „освободи колосални 152 милиарда тона прясна вода близо до острова, което има потенциално дълбок ефект върху морския живот на острова“. Университетът в Лийдс, Великобритания, сравнява това с 20 пъти повече вода в езерото Лох Нес или 61 милиона плувни басейна с олимпийски размери.

А-68 беше един от най-големите айсберги, регистрирани някога. Той се “разкъсва” в резултат на естествен процес, при който от него се отчупват парчета. Изследователски екип използва сателитни данни и изображения, за да измери количеството вода, освободена от A-68A, след което публикува констатациите си в Remote Sensing of Environment.

Но заедно със сладката вода, огромният айсберг освобождава и много хранителни вещества в океана.

„Това е огромно количество разтопен лед и следващото нещо, което искаме да научим, е дали има положително или отрицателно въздействие върху екосистемата в района на Южна Джорджия”, казва водещата авторка Ан Браакман-Фолгман и учен от Университета в Лийдс.

В края на 2020 г. екологът Герайн Тарлинг от Британската антарктическа служба (BAS) казва, че веществата, съдържащи се в айсберга, може да увеличат океанския планктон, което от своя страна може да стимулира местната хранителна верига.

Според BAS Южна Джорджия е важно място за тюлени, застрашени видове птици, риби и мигриращи китове. Належащите въпроси в момента са как сладката вода и хранителните вещества, дистигащи брега, могат да повлияят на деликатната екосистема и животните, които живеят на острова. Ще отнеме време, за да научим отговорите, пише CNET.

Източник: NatGeo
Видео: BBC

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.