Сигнализирай!

Зукърбърг заплашва да спре достъпа до Facebook и Instagram в цяла Европа

Gospodari.com
Gospodari.com
07.02.2022 г.
31
0

Ако компанията собственост на Марк Зукърбърг - Meta - не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва данни от своите европейски потребители на базирани в САЩ сървъри, достъпът до Facebook и Instagram може да бъде спрян в цяла Европа. За това предупреди самият Зукърбърг в годишния си доклад.

Исторически срив: Meta загуби 230 милиарда долара само за ден

Ключовият проблем за технологичния гигант е трансатлантическият трансфер на данни. Той е регулиран чрез т. нар. Privacy Shield и други моделни споразумения, които Meta използва за съхраняване на данни от европейски потребители на американски сървъри. Настоящите споразумения, позволяващи прехвърляне на данни, са подложени на строг контрол в ЕС.

Зукърбърг заплашва да спре достъпа до Facebook и Instagram в цяла Европа

В годишния си доклад до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, Meta предупреждава, че ако не бъде приета нова рамка и на компанията вече не е разрешено да използва настоящите моделни споразумения "или алтернативи", "вероятно" ще трябва да бъдат спрени много от "най-значимите" им продукти и услуги, включително Facebook и Instagram, в ЕС.

"Тази промяна ще бъде най-осезаема сред бизнеси в различни сектори". Това заяви Ник Клег, директор "Комуникации" в интервю за британска медия. 

Зукърбърг заплашва да спре достъпа до Facebook и Instagram в цяла Европа

Източник: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.