Сигнализирай!

Тенисистката Пън Шуей се срещна с президента на МОК и отрече да е била изнасилвана

Gospodari.com
Gospodari.com
07.02.2022 г.
34
0

Тенисистката Пън Шуей се срещна с президента на МОК и отрече да е била изнасилвана.

В събота тя се срещна с президента на МОК Томас Бах и вечеря с него, а в неделя даде първото си интервю за западна медия, в което категорично отрече да е обвинявала някого в изнасилване.

За съботната среща с Пън от МОК съобщиха с изявление едва днес, като не разпространиха никакви снимки. Според изявлението, Бах и Пън са вечеряли в Олимпийския клуб, като с тях е била Кърсти Ковънтри - бивш председател на Комисията на спортистите в МОК, а сега член на комитета. След това са отишли в Ледения куб и са изгледали мача по кърлинг между смесените двойки на Норвегия и Китай.

Изчезналата китайска тенисистка се появи на турнир в Пекин (видео и снимки)

В интервю за френски журналисти

Бившата номер 1 в женските двойки по тенис Пън Шуей се е срещнала в неделя с журналисти от френското издание "Екип" и е отрекла да е била насилвана сексуално.

"В текста (на съобщението), който видяхме в Европа, вие обвинявате някого в сексуално нападение. Какво написахте наистина? Не разбираме?", питат журналистите, цитирани от в. "Сега". "Сексуално насилие? Никога не съм казвала, че някой ме е насилвал сексуално по какъвто и да е начин", отговаря Пън. И добавя, че публикацията ѝ в социалната мрежа "Уейбо" е предизвикала "огромно недоразумение във външния свят", натъртвайки, че не иска "по-нататъшна медийна шумотевица" по въпроса: "Моето желание е смисълът на тази публикация повече да не бъде изкривяван."

В неизвестност е китайска тенисистка, обвинила политик в изнасилване

Запитана защо все пак е изтрила публикацията си, тя отговаря: "Защо? Защото исках."

Тенисистката Пън Шуей се срещна с журналисти и отрече да е била изнасилвана

В разрез с изявлението на МОК, че "ще продължи да участва по турнири", пред "Екип" Пън Шуай казва, че се оттегля от тениса.

"Бих искала да кажа, че чувствата, спортът и политиката са три много различни неща. Моите любовни проблеми, личният ми живот не трябва да се смесват със спорт и политика - казва още Пън. - И спортът не трябва да се политизира, защото когато това се случи, означава загърбване на олимпийския дух."

Как се стигна дотук?

35-годишната Пън Шуай изчезна внезапно на 2 ноември 2021 г., след като публикува в китайската социална мрежа Weibo открито писмо, с което заяви че в 10-годишен период е била многократно изнасилвана от бившия вицепремиер Джан Гаоли, понастоящем 75-годишен пенсионер, оттеглил се от активния политически живот през 2018 г. Часове по-късно публикацията и профилът на Пън бяха изтрити.

Впоследствие нито един западен журналист не успя да се свърже с тенисистката и това доведе до огромен медиен отзвук. На 17 ноември китайската държавна телевизия CCTV разпространи имейл, подписан от Шуай, в който тя заявява, че е добре, и отрича всички твърдения за сексуален тормоз.

Защо участниците в Олимпиадата не бива да носят мобилните си телефони в Китай ?

В края на ноември президентът на МОК проведе видеоразговор с тенисистката и я покани дна среща по време на олимпийските игри. Три седмици по-късно обаче, говорителят на МОК Марк Адамс каза, че не могат да дадат никакви гаранции. Същевременно женската тенис асоциация (WTA) замрази всички турнири в Китай. А Евросъюзът поиска неопровержимо доказателство за безопасността на бившата №1.

Тенисистката Пън Шуей се срещна с президента на МОК и отрече да е била изнасилвана

Източник: в. "Сега"

Видео:CNN

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.