Сигнализирай!

Ето с колко поскъпна бензинът. Чакаме скок в цената на хляба и олиото

Gospodari.com
Gospodari.com
28.02.2022 г.
33
0

Бензинът поскъпна. Чакаме скок в цената на хляба и олиото.

Зеленски призова за незабавно присъединяване на Украйна в ЕС

Ето с колко поскъпна бензинът. Чакаме скок в цената на хляба и олиото

Войната в Украйна бързо се отрази на цените на горивата в България. Очаква се ръстът им да продължи.

В четвъртък бензинът и дизелът се търгуваха за около 2.55 лв. Докато цените им днес са скочили до съответно 2.62 и 2.68 лв. за литър. Прогнозите в бранша посочват, че ако военните действия продължат, скоро ще бъде преодоляна и границата от 3 лв. 

Покачват се и цените на пшеницата и слънчогледа. Причината - двете воюващи страни са сред основните износители на зърно.

Пшеницата достигна до 300 евро на тон. Което е с 20% повече от цените в началото на годината. Докато при царевицата поскъпването е с 15%. В резултат на това ще се повишат цените на хляба и олиото на дребно. 

"Причината е, че търговците, които в момента не могат да натоварят кораби в Украйна или в Русия, поради една или друга причина, основно свързана със сигурността, ще търсят да си набавят същото количество от България или други държави, които са нетни износители. Напълно естествено е ръстът на тази цена да се пренесе и на вътрешния пазар."

Това заяви пред БНР управителят на фондация "Интелиагро" Николай Вълканов.

Вълканов добави, че няма заплаха за продоволствената сигурност на страната и не сме зависими от внос от Украйна или Русия.

„Това, което се внася като сравнително малки количества от Украйна, е слънчогледово семе за преработка. То обаче не е в количества, които могат пряко да повлияят върху преработвателните мощности на страната или на производството на олио. Произвеждаме прекалено големи количества, за да задоволим собственото си потребление. Дори да изнасяме.”

С основна заслуга за поскъпването на храните са по-високите цени на енергоносителите.

"Цената на газа формира около 80-90% от цената на азотните торове, които се използват широко в земеделието. Производството на изкуствени торове намаля през последните месеци в световен мащаб. Вероятно ще станем свидетели на по-слаба реколта в Европа на зърнени култури тази година", каза още Николай Вълканов.

В същото време обаче след четири месеца глобалното предлагане ще бъде изправено пред сериозен тест:

"Дотогава, ако фермите не могат да приберат реколтата поради продължителни военни операции или ако пристанищните съоръжения и железопътните линии са повредени, ситуацията ще бъде особено мрачна. Много страни в Северна Африка и Близкия изток са особено зависими от пшеницата от Украйна и Русия и вероятно ще бъдат силно засегнати."

Така коментира ситуацията Дейвид Лаборд от Международния изследователски институт по хранителна политика, цитиран от New York Times. 

Ето с колко поскъпна бензинът. Чакаме скок в цената на хляба и олиото

Източник: "Булевард България"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.