Сигнализирай!

Микрочипове ни позволяват да плащаме с ръката си

Gospodari.com
Gospodari.com
11.04.2022 г.
34
0

Патрик Паумен не използва банкова карта или мобилния си телефон, за да плати. Вместо това той просто приближава лявата си ръка близо до четеца за безконтактни карти. Това е възможно, тъй като през 2019 г. под кожата му е имплантиран микрочип, разказва BBC.

По размери чипът е малко по-голям от оризово зърно. Паумен разказва, че "процедурата боли толкова, колкото когато някой ви щипе по кожата".

"Реакциите на касиерте са безценни!", коментира той.

Микрочипове ни позволяват да плащаме с ръката си
снимка: BBC

За първи път микрочип е имплантиран в тялото на човек през 1998 г., но едва през последното десетилетие технологията е достъпна в търговската мрежа.

А що се отнася до чиповете за разплащане, британско-полската фирма Walletmor твърди, че миналата година е станала първата, която ги е въвела в експлатация.

Главният изпълнителен дирекор Войтек Папрота споделя, че имплантът може да се използва навсякъде, където се приемат безконтактни плащания.

Чипът на Walletmor, който тежи по-малко от един грам, се състои от малък микрочип и антена, вграден в биополимер - материал с естествен произход.

https://twitter.com/walletmor/status/1341152129428430853

Папрота категорично заявява, че той е напълно безопасен, има регулаторно одобрение, като ще заработи веднага след имплантирането му и "ще остане стабилно на мястото си". Освен това е с неограничена продължителност на живота и не изисква батерия или друг източник на енергия. Фирмата твърди, че вече е продала повече от 500 чипа.

За много от нас идеята за имплантиране на подобен чип в тялото ни звучи ужасяващо, но проучване от 2021 г., проведено сред повече от 4000 души в Обединеното кралство и Европейския съюз, установява, че 51% от хората биха обмислили подобен вариант.

Експертът по финансови технологии Теодора Лау твърди, че тази иновация сама по себе си крие определени рискове. Особено когато микрочиповете разполагат с огромен обем от нашите лични данни.

"Колко сме готови да платим в името на удобството?", пита тя. "Къде е границата, когато става въпрос за неприкосновеност на личния живот и сигурност?

Нада Какабадзе, професор по политика, управление и етика в Henley Business School към университета в Рединг, Англия също е предпазлива в изказванията си.

"Технологията има и тъмна страна, която може да доведе до злоупотреби", казва тя. "За тези, които не обичат индивидуалната свобода, тя открива нови съблазнителни възможности за контрол, манипулация и потисничество.

Микрочипове ни позволяват да плащаме с ръката си
снимка: BBC

"А кой е собственик на данните? Кой има достъп до данните? И етично ли е да чипираме хората, както правим с домашните любимци?"

Пауман обаче не се притеснява от възможните рискове и описва себе си като "биохакер".

Той има общо 32 импланта, включително такива за отваряне на врати и вградени магнити.

"Технологиите продължават да се развиват, така че продължавам да събирам още", разказва мъжът. И допълва:

"Винаги ще има хора, които не искат да променят тялото си. Ние трябва да уважаваме това, а те трябва да уважават нас като биохакери."

Микрочипови импланти, вече ни позволяват да плащаме само с ръката си

Източник: BBC

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.