Сигнализирай!

Парламентът прие новите правила за въвеждане на противоепидемични мерки

Gospodari.com
Gospodari.com
13.04.2022 г.
23
0

Парламентът прие новите правила за въвеждане на противоепидемични мерки, предава.

Промените в Закона за здравето станаха на второ четене и след два часа разисквания. Измененията бяха внесени от председателя на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев („Продължаваме Промяната“) и група народни представители.

Архив БулФото

Решението регламентира министърът на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор, да може да въвежда противоепидемични мерки с цел предотвратяване на разпространение на заразни болести и контрол на риска. Мерките могат да се въвеждат и със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, съгласувано с главния здравен инспектор за територията на отделна област, община или населено място за определен период от време. 

Официално: Отменят извънредната епидемична обстановка

Освен национални програми Министерството на здравеопазването да изготвя и национални планове за реакция при заразни болести. Ако няма разработен план за действие за съответната епидемия или пандемия, то Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, приема такъв в срок до един месец. 

Създадена беше нова алинея 12, в която се казва, че временните епидемични мерки не могат да включват:

1. Забрана за влизане на територията на страната;

2. Ограничаване придвижването на територията на страната;

3. Спиране работата на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите;

4. Изискване на документ за достъп до обектите и услугите по предходната точка 3.

Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) коментира, че в обхвата на точка 4 не е включено „преустановяването на присъствения учебен процес“. По думите му учениците отново ще бъдат ощетени.

Според Искрен Митев (ПП) промените дават възможност при зараза да се взимат мерки - стъпка по стъпка и за определени области.

Против законодателните промени бяха от „Възраждане“. Чрез този законопроект еднолично се въвежда власт в ръцете на един човек, смята Цвета Галунова. Тя дори призова управляващите да оттеглят законопроекта. Председателстващият заседанието Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) отвърна, че на второ четене законопроектът не може да бъде оттеглен.

Архив БулФото

Парламентът прие новите правила за въвеждане на противоепидемични мерки

Източник: NOVA

Снимки: Архив БулФото

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.